08 januari 2021

Wanneer wordt u gevaccineerd?

Wanneer worden de ouderen gevaccineerd tegen het coronavirus? Bekijk het filmpje dat wij hierover gemaakt hebben!

Vandaag waren wij voor het opnemen van dit filmpje in Houten, waar (na Veghel) de eerste mensen werden gevaccineerd. Onder andere over wanneer de ouderen aan de beurt zijn en of je dan weer mag knuffelen. Bekijk het hier:

Beschikbaarheid vaccins is leidend

Het is een hele discussie geweest. Uiteindelijk heeft het kabinet besloten om te beginnen met zorgmedewerkers (zie ons eerdere nieuwsbericht hierover). Vervolgens wordt gekeken welke vaccins voor welke doelgroep het beste geschikt zijn (ook gezien de logistiek) en wanneer die vaccins in welke hoeveelheid beschikbaar zijn. Het kabinet komt dan tot deze volgorde:

routekaart
Click outside of the modal to close it

Na het zorgpersoneel mogen de bewoners van verpleeghuizen dus eerst. Vervolgens de wat jongere mensen met een medische indicatie, maar daarna al snel de thuiswonende ouderen.

ANBO vindt het niet de meest ideale volgorde, maar snapt dat het kabinet zich door de beschikbaarheid en logistiek van de vaccins moet laten leiden. Het állerbelangrijkste is dat zo snel mogelijk zoveel mensen worden gevaccineerd.

Veel gestelde vragen over vaccineren

Update 7 april 2021: Wanneer wordt u gevaccineerd? Wat zijn de risicogroepen bij het coronavirus? Hoe zit het met AstraZeneca? Wat moet ik doen als ik bijwerkingen krijg na de vaccinatie? KLIK HIER om de veel gestelde vragen over vaccineren te bekijken

Kwetsbare ouderen eerst 

Maar er is iets geks. Het kabinet maakt geen onderscheid tussen ouderen mét en zónder een medisch indicatie. Terwijl mensen van 60 jaar en ouder mét een medische indicatie naar onze mening vóór moeten gaan. Dat is logistiek lastiger, maar wel heel belangrijk! Sterker nog, eerst stonden zij ook voorin de rij gepland.

Het kabinetsbesluit betekent dat deze kwetsbare groep langer moet wachten. Dit is voor sommige mensen echt schrijnend, zeker voor de mensen op hoge leeftijd. ANBO krijgt veel signalen van mensen die al maanden thuis zitten en reikhalzend uitkijken naar de vaccinatie. Nu gaat het er op lijken dat zij nog eens maanden moeten wachten.

ANBO vindt dit niet kunnen en pleit ervoor om - in de groep thuiswonende 60-plussers - de mensen mét medische indicatie als eerste uit te nodigen voor de coronaprik.

Zijn de vaccins er op tijd?

Naar nu blijkt geven de vaccinbedrijven aan dat het kabinet te optimistisch is: het zou nog wel eens langer kunnen duren voordat de diverse vaccins in deze hoeveelheden beschikbaar zijn. Het blijft dus spannend de komende tijd. Wij blijven u informeren en voor u opkomen!

ANBO Nieuwsbrief

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

  • ANBO Actueel (maandelijkse nieuwsbrief over ANBO-belangenbehartiging in Den Haag)
  • ANBO Ledenvoordeel (driewekelijkse nieuwsbrief met actuele voordeel- en kortingacties)
Naar overzicht
ANBO fel tegen leeftijdsgrens in nieuwe coronawet
Gezondheid