27 oktober 2022

Ouderen mijden drukke plekken vanwege coronagolf

Ouderen zijn voorzichtiger geworden in hun sociale contacten sinds het aantal coronabesmettingen oploopt. In een peiling van ANBO zegt 45% van de 65-plussers dat ze minder vaak naar drukke plekken gaan.

Ruim de helft van de bijna 9400 ondervraagden zegt zich (ernstige) zorgen te maken over de nieuwe coronagolf, hoewel maar een derde bang is om zelf besmet te raken. Senioren nemen allerlei maatregelen om de risico’s te beperken. Die bestaan, naast het mijden van drukke plekken, vooral uit meer afstand houden van andere mensen, geen handen meer schudden en vaker de handen wassen. Een op de drie 65-plussers blijft vaker thuis, een op de vijf ontvangt minder bezoek.

Minder animo voor prik

De animo voor het halen van de herhaalprik is tot nu toe een stuk lager dan bij vorige vaccinatierondes. In de ANBO-peiling zegt 63% de laatste prik te hebben gehaald. De vaccinatiegraad is onder de 65- tot 75-jarigen die hebben gedaan aan de enquête met 57% lager dan die onder 75-plussers (68%).

Een kleine 20% zegt nog wel van plan te zijn de herhaalprik te halen, zo’n 18% is dat niet. Voor dat laatste worden verschillende redenen genoemd. Ouderen zien de noodzaak niet, vinden het wel een keer genoeg geweest met het vaccineren of vertrouwen het vaccin niet. Een kleine 10% wil zich sowieso niet laten vaccineren tegen corona.

Uitnodigingsbrief

Uit de peiling blijkt verder dat lang niet alle ouderen weten dat ze niet hoeven te wachten op een uitnodigingsbrief voor het maken van een afspraak voor de herhaalvaccinatie. Onder de 75-plussers is dat een op de vijf, onder ouderen tussen de 65 en 75 jaar is dat ruim een op de zes. Een betere voorlichting hierover door de overheid zou de vaccinatiegraad kunnen verhogen, denkt ANBO.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Ouderen mijden drukke plekken vanwege coronagolf