Welkom bij ANBO

Uw gids voor goed ouder worden

ANBO is al 120 jaar uw gids voor goed ouder worden. Opgericht in 1900 om te lobbyen voor het inkomen van mensen die te oud waren om te werken. Zo hebben wij er mede voor gezorgd dat de AOW in 1957 werd ingevoerd. Anno 2020 is ANBO de meest invloedrijke belangenorganisatie voor ouderen in Nederland. Wij behartigen uw belang op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. Wij vertegenwoordigen onze leden en zijn uw stem in de politiek!

Over ANBO

ANBO, ook wel de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, is een onafhankelijke vereniging die bestaat bij de gratie van haar leden. Ons beleid wordt getoetst aan onze leden en dat maakt dat we namens onze leden standpunten kunnen innemen. De stem van alle leden, actief en niet-actief, wordt gehoord.

Niet alleen de politieke belangenbehartiging en de politieke lobby zijn buitengewoon belangrijk voor onze leden. Als ANBO-lid profiteert u ook van scherpe aanbiedingen. Ons beleid wordt getoetst aan onze leden en dat maakt dat we namens leden standpunten kunnen innemen. De stem van alle leden, actief en niet-actief, wordt gehoord. De vereniging bestaat bij de gratie van de leden.

Geschiedenis

Verzekeringsman en publicist Perio, in het echt Gerardus Lambertus Janssen geheten, is de oprichter van de Bond voor Staatspensionering, waarvan ANBO de rechtsopvolger is. Perio leefde van 1859 tot 1932 en richtte op 9 september 1900 in Arnhem de Bond op om te strijden voor een allemanspensioen. In 1947 – vlak na de oorlog – werd door (destijds) minister van Sociale Zaken Willem Drees de Noodwet Ouderdomsvoorziening ingesteld, om ouderen van een basisinkomen te voorzien. Tien jaar later, vijfentwintig jaar na Perio's dood, werd onder Drees' premierschap de noodwet vervangen door een permanente regeling die vandaag de dag nog bestaat: de AOW. Het strijden voor een goed pensioen en het behartigen van de materiële belangen van ouderen leidde op 6 december 1977 tot een fusie tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden, onder de naam ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.

Missie, visie & waarden

ANBO behartigt de belangen van haar leden op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. ANBO doet dit door haar leden een krachtige stem te geven in landelijke en lokale beleidsbeïnvloeding. We ondersteunen onze leden met kennis, advies en ledenvoordeel. Ons uitgangspunt is: gedeelde belangen gaan voor deelbelangen.

ANBO gelooft in een maatschappij, waarin een ieders waarde en kwaliteiten tot op hoge leeftijd worden erkend en benut.

Waarde geven aan wat we als ANBO belangrijk vinden in het omgaan met elkaar en met onze relaties, zowel binnen als buiten de vereniging. Lees meer over de waarden waar ANBO voor staat.

Lidmaatschap

Als lid van ANBO helpt u ons in ons werk als belangenbehartiger voor senioren. We staan u bij met Raad & Daad, want het lijkt soms wel of het leven steeds ingewikkelder wordt. Hoe zit het nu precies met uw AOW, pensioen, belasting, zorg of huishoudelijke hulp? Wij staan voor u klaar met advies én hulp bij vragen over deze onderwerpen. Tot slot profiteert u als lid van de vele voordelen die wij geregeld hebben en kortingsacties bij onze partners. Lees hier meer over het lidmaatschap en word lid van ANBO, dé ouderenbond van Nederland!

Hiervoor:

  • Vertegenwoordigen wij u in de Nederlandse politiek
  • Behartigen wij uw belang op het gebied van Inkomen (o.a. belasting en pensioen), Gezondheid (o.a. zorg) en Wonen (o.a. veiligheid)
  • Krijgt u persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Ontvangt u 7x per jaar het ANBO Magazine
  • Bespaart u tot wel €500 per jaar op o.a. zorg en energie
  • Krijgt u korting op uw premie met het Zorgcollectief
  • Krijgt u hulp bij uw aangifte met onze Belastingservice
  • Maakt u gratis een afspraak voor een Veiligheidscheck
  • Geniet u van het ANBO Ledenvoordeel bij partners
  • Krijgt u tot 70% korting op uitjes via de ANBO Ticketshop