Welkom bij ANBO

120 jaar ANBO

ANBO is opgericht in 1900 om te lobbyen voor het inkomen van mensen die te oud waren om te werken. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat de AOW in 1957 werd ingevoerd. Inmiddels is ANBO al 120 jaar de meest invloedrijke belangenorganisatie voor ouderen in Nederland, uw gids voor goed ouder worden. Wij behartigen uw belang op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. Wij vertegenwoordigen onze leden en zijn uw stem in de politiek!

Over ANBO

ANBO is een onafhankelijke vereniging (ouderenbond) die bestaat bij de gratie van haar leden. Ons beleid wordt getoetst aan onze leden en dat maakt dat we namens onze leden standpunten kunnen innemen. De stem van alle leden, actief en niet-actief, wordt gehoord.

Niet alleen de politieke belangenbehartiging en de politieke lobby zijn buitengewoon belangrijk voor onze leden. Als ANBO-lid profiteert u ook van scherpe aanbiedingen. Ons beleid wordt getoetst aan onze leden en dat maakt dat we namens leden standpunten kunnen innemen. De stem van alle leden, actief en niet-actief, wordt gehoord. De vereniging bestaat bij de gratie van de leden.

Geschiedenis

Verzekeringsman en publicist Perio, in het echt Gerardus Lambertus Janssen geheten, is de oprichter van de Bond voor Staatspensionering, waarvan ANBO de rechtsopvolger is. Perio leefde van 1859 tot 1932 en richtte op 9 september 1900 in Arnhem de Bond op om te strijden voor een allemanspensioen. In 1947 – vlak na de oorlog – werd door (destijds) minister van Sociale Zaken Willem Drees de Noodwet Ouderdomsvoorziening ingesteld, om ouderen van een basisinkomen te voorzien. Tien jaar later, vijfentwintig jaar na Perio's dood, werd onder Drees' premierschap de noodwet vervangen door een permanente regeling die vandaag de dag nog bestaat: de AOW. Het strijden voor een goed pensioen en het behartigen van de materiële belangen van ouderen leidde op 6 december 1977 tot een fusie tussen de Bond voor Staatspensionering en de Algemene Bond voor Bejaarden, onder de naam ANBO, de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen.

Missie

ANBO behartigt de belangen van haar leden op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. ANBO doet dit door haar leden een krachtige stem te geven in landelijke en lokale beleidsbeïnvloeding. We ondersteunen onze leden met kennis, advies en ledenvoordeel. Ons uitgangspunt is: gedeelde belangen gaan voor deelbelangen.

Visie

ANBO gelooft in een maatschappij, waarin een ieders waarde en kwaliteiten tot op hoge leeftijd worden erkend en benut.

Waarden

Waarden geven aan wat we als ANBO belangrijk vinden in het omgaan met elkaar en met onze relaties, zowel binnen als buiten de vereniging. Lees meer over de waarden waar ANBO voor staat.

Als lid profiteert u van:

  • Uw stem wordt gehoord in de politiek
  • Belangenbehartiging op het gebied van Inkomen, Gezondheid & Wonen
  • Persoonlijk advies via de Raad & Daad Advieslijn
  • Ontvang 7x per jaar het ANBO Magazine
  • Bespaar tot €500 per jaar op zorg en sport
  • Korting op uw premie met het Zorgcollectief
  • Hulp bij uw aangifte met de Belastingservice
  • Uniek ledenvoordeel en korting op uitjes