28 juni 2022

Vierde coronaprik voor alle 60-plussers

Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe. De afgelopen week werden ruim 34.000 positieve testuitslagen gemeld bij het RIVM. Dat is een stijging van 29% vergeleken met de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Alle 60-plussers die dat willen, kunnen een vierde vaccinatie krijgen tegen corona. Maar veel mensen weten dat niet.

Na de vierde prik (of tweede booster) is iemand volgens de Gezondheidsraad beter beschermd tegen ernstig ziek worden of een ziekenhuisopname bij een coronabesmetting. Deze prik is eerder al aangeboden aan 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis.

Daar is inmiddels de groep 60- tot 69-jarigen aan toegevoegd. Ook als u in 2022 nog 60 wordt, kunt u de vierde prik krijgen. Het is niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten.

Deze vierde coronavaccinatie kan drie maanden na de laatste prik of besmetting worden gehaald. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Zonder afspraak. Op prikkenzonderafspraak.nl is te zien bij welke priklocaties bij u in de buurt dit kan.
  2. Online een afspraak maken. Met uw DigiD kunt u hier een afspraak maken.
  3. Telefonisch een afspraak maken via 0800-7070.
  4. Kunt u zelf niet naar de priklocatie van de GGD komen, dan kunt u de vaccinatie thuis krijgen. Overleg hierover met uw huisarts.

Jongere leeftijdsgroepen hoeven volgens de overheid nog geen vierde prik te halen. Zij zouden nog goed beschermd zijn tegen ernstige ziekte, mede doordat de omikronvariant mildere symptomen geeft dan eerdere varianten.

 

Vierde coronaprik voor alle 60-plussers