04 januari 2021

ANBO: stop met gehakketak over volgorde vaccineren

Het kabinet heeft vandaag een beslissing genomen over het met voorrang vaccineren van zorgpersoneel tegen het coronavirus. Ouderenorganisatie ANBO hoopt dat er daarmee een einde komt aan het gehakketak over wie als eerst gevaccineerd moet worden. Het zwalkende beleid van het kabinet zorgt ervoor dat nu iedere doelgroep voor zijn eigen belang opkomt. Dat geeft onrust bij ouderen die zich afvragen waar zij nu aan toe zijn, merkt ANBO aan alle reacties die bij haar binnenkomen.
anbo-gezondheid-vaccineren-10
Click outside of the modal to close it

“Het lijkt wel alsof allerlei betrokken groepen in de samenleving nu voor hun eigen belangen opkomen en eisen als eerste gevaccineerd te worden. Dat is een logisch maar betreurenswaardig gevolg van de onduidelijkheid die het kabinet heeft laten bestaan. Ouderen weten niet of ze nou wel of niet snel aan de beurt komen en maken zich daar ongerust over.” Aldus Anneke Sipkens, directeur-bestuurder ANBO.

Blijf bij je plan!

“Voor alles is wat te zeggen en alles grijpt in elkaar. Bijvoorbeeld: kwetsbare mensen op hoge leeftijd lopen het grootste risico en moeten volgens ons dus als eerste gevaccineerd worden, maar als veel verpleegkundigen met corona thuis zitten zijn er te weinig ziekenhuisbedden voor die ouderen. Daarom zegt ANBO tegen het kabinet: hak met een goede onderbouwing een knoop door, leg je keuzes goed uit en blijf bij je plan. Dan hebben mensen er wel begrip voor en duidelijkheid geeft rust.”

Snelheid hoogste belang

Bovendien vraagt ANBO zich af of alle discussies en tussentijdse aanpassingen in het beleid niet een negatieve invloed hebben op de snelheid van vaccineren. Sipkens: “De logistiek moet dan immers ook steeds weer worden omgegooid. Het gaat er natuurlijk vooral om dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Dat beschermt ouderen het beste."

ANBO is benieuwd of er - na het debat in de Tweede Kamer morgen - definitieve duidelijkheid is wanneer de thuiswonende ouderen en de ouderen in verpleeghuizen aan de beurt zijn. “Maar snelheid is nu dus het hoogste belang, ook voor ouderen.”

Naar overzicht
anbo-gezondheid-vaccineren-01
Gezondheid