ANBO-PCOB in de media

13
april
2024

Omroep Gelderland interpreteert CBS cijfers thuiswonende ouderen

Het aantal ouderen dat zelfstandig thuis woont, is in vijf jaar tijd toegenomen. Landelijk woonde vorig jaar 95,2 procent van de mensen ouder dan 70 jaar thuis. Omroep Gelderland vroeg ons wat wij van deze cijfers vinden. 

Het is lastig betekenis te geven aan de cijfers. Thuis wonen als 70-plusser kan namelijk zowel positief als negatief uitgelegd worden. "Waarom woont een oudere thuis? Is dat omdat ze dat zelf graag willen, of komt het doordat er nergens plek is om verzorgd te worden?", stelt Eline Maarse namens ouderenbond ANBO-PCOB.

Omroep Gelderland interpreteert CBS Cijfers thuiswonende ouderen
12
april
2024

RTV Utrecht over hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen

Het is een doorn in het oog van veel mensen die geregeld naar het ziekenhuis moeten: de parkeerkosten die soms de pan uit rijzen. Volgens dit artikel is het vooral bij het Diakonessenhuis in Utrecht een probleem, bij de andere ziekenhuizen vallen de kosten gelukkig mee. Voor dit artikel benaderde RTV Utrecht ook ANBO-PCOB. Een woordvoerder laat weten dat zij juist zien dat ziekenhuizen al veel doen voor patiënten die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn. "Soms krijg je bijvoorbeeld uitrijkaarten als je een chemobehandeling hebt gehad, of zijn de eerste uren parkeren gratis." Volgens de woordvoerder zijn er de afgelopen tijd nauwelijks klachten van ouderen binnengekomen over hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen.

RTV Utrecht over hoge parkeerkosten
27
maart
2024

ANBO-PCOB gebruikt hoorrecht bij ABP

We gaan naar een nieuw pensioenstelsel waarbij het huidige collectieve pensioenvermogen wordt omgezet in persoonlijke pensioenpotjes. In het kader van deze overgang maakten ANBO-PCOB samen met een aantal andere organisaties gebruik van het hoorrecht bij pensioenfonds ABP. Het NOS journaal maakte hier op 27 maart een nieuwsitem over.

ANBO-PCOB in NOS Journaal over hoorrecht ABP
24
maart
2024

De gezondheidszorg gaat digitaal, zo denkt ANBO-PCOB erover

De gezondheidszorg gaat in rap tempo digitaal. De een vindt dat fijn: het scheelt reistijd en er kan meer vanuit huis. Een ander mist juist het persoonlijke contact. De digitale opmars heeft voor- en nadelen, maar te stoppen is 'ie niet. Ons hoofd belangenbehartiging Atie Schipaanboord vertelt in Margriet dat vaak wordt onderschat hoe digitaal ouderen zijn. “Maar er wordt door ontwikkelaars van apps soms te weinig rekening gehouden met het feit dat senioren iets meer tijd nodig hebben. Wij wijzen ze daarop.” Daarnaast vindt ANBO-PCOB dat digitaal niet de norm moet zijn.

Digitale gezondheidszorg in de Margriet. zo denkt ANBO-PCOB erover
20
maart
2024

ANBO-PCOB onderdeel van VWS campagne Praat vandaag over morgen

Om het gesprek over later te stimuleren, lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Want door op tijd dat gesprek aan te gaan, kunt u straks de dingen doen die u belangrijk vindt. ANBO-PCOB doet mee via de Seniorencoalitie met Krachtig ouder worden. Verschillende media besteden op de dag van de lancering uitgebreid aandacht aan de start van de campagne in onder andere Trouw en EenVandaag

Anneke Sipkens ANBO-PCOB presentatie Praat vandaag over morgen
18
maart
2024

Telegraaf pakt uit met groot artikel onderzoek ANBO-PCOB

Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, thuiszorg en partner voor ze zullen zorgen als er iets met ze gebeurt en ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. ANBO-PCOB deed een grootschalig onderzoek onder bijna 8000 senioren en kwam tot de conclusie dat mensen niet goed zijn voorbereid op de nieuwe werkelijkheid. Hoogste tijd om dit probleem aan te pakken. Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, is uitgebreid aan het woord over het onderzoek in de Telegraaf

Telegraaf pakt uit met artikel onderzoek ANBO-PCOB
16
maart
2024

ANBO-PCOB helpt Telegraaflezers met belastingadvies

Miljoenen Nederlanders doen de komende maanden belasingaangifte. Maar niet iedereen komt er uit of snapt alle vragen Daarom organiseerde De Telegraaf afgelopen week een Belastingspreekuur. Experts beantwoordden ruim 320 vragen van lezers en onze eigen ANBO-PCOB adviseurs waren onderdeel van het expertteam.

ANBO-PCOB belastingexperts helpen Telegraaflezers
12
maart
2024

Wordt de pensioenpot wel eerlijk verdeeld over de deelnemer?

Onze beleidsadviseur pensioenen Willem Reijn stond vorige week prominent in het gezaghebbende vakblad PensioenPro. Het artikel ging over het uitoefenen van het hoorrecht. Reijn: “Grofweg: wordt de pensioenpot wel eerlijk verdeeld over de deelnemer?” Groot aandachtspunt voor ANBO-PCOB is de koopkracht in het nieuwe stelsel. Reijn: “Je krijgt verschillende uitkomsten uit rekenmodellen, die er mooi uitzien maar niet overeenkomen met de werkelijkheid. Met theoretische modellen kun je niet betalen bij de supermarkt.”

ANBO-PCOB in PensioenPro
9
maart
2024

ANBO-PCOB in EenVandaag over de toename van commerciële verpleeghuizen

De afgelopen tien jaar zijn de commerciële verpleeghuizen voor ouderen toegenomen van 96 naar 500. Dat levert soms problemen op aangezien de zorg in deze huizen niet altijd toereikend is als het gaat om complexe behandelingen. EenVandaag ging op bezoek in zo'n verpleeghuis en vroeg Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB, of ze blij is met deze ontwikkeling. In het item vertelt Anneke onder andere dat ze pleit voor verschillende vormen van verpleeghuizen zodat iedereen terecht kan in een passend verzorgingstehuis.

Anneke Sipkens in EenVandaag over commerciële verpleeghuizen
8
maart
2024

Telegraaf wil mening ANBO-PCOB over explosieve toename van verpleeghuizen

De afgelopen tien jaar zijn de commerciële verpleeghuizen voor ouderen toegenomen van 96 naar 500. Dat blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Uiteraard werd ANBO-PCOB ook naar onze mening gevraagd. Wij vinden deze toename een risico. „Men richt zich op mensen die een beetje zorg nodig hebben en niet op mensen met complexe problematiek. Men gaat ervan uit dat mensen in zo’n woonvorm zich bij een huisarts kunnen inschrijven, maar die zit er niet op te wachten. Het verdienmodel houdt niet altijd rekening met de specialistische zorg die soms nodig is”

Explosieve toename commerciële verzorgingstehuizen
5
maart
2024

ANBO-PCOB tekent mee met Uitvoeringsagenda Wonen

Twaalf (woon)organisaties melden in de Uitvoeringsagenda Wonen dat er jaarlijks 100.000 nieuwe woningen bij moeten komen. Het document is mede opgesteld om het volgende kabinet bouwstenen te geven om het woningtekort aan te pakken. ANBO-PCOB steunt het initiatief.

Partijen die meedoen aan Uitvoeringsagenda Wonen - ANBO-PCOB
27
februari
2024

RTV Utrecht vraagt meningen over PostNL, dit is de mening van ANBO-PCOB

PostNL wil minder vaak brieven gaan bezorgen. Op dit moment dient een brief binnen 24 uur bezorgd te worden. Het bedrijf zou graag zien dat dit in de toekomst verschuift naar twee tot drie dagen. Volgens ANBO-PCOB kan het imago van PostNL hierdoor een deuk oplopen. "Je zou niet zomaar een wet moeten aanpassen vanwege een probleem dat binnen PostNL speelt, namelijk het personeelstekort. Ook is dit een slecht idee voor alle mensen die niet digitaal vaardig zijn, inclusief ouderen."

RTV Utrecht PostNL ANBO-PCOB