ANBO-PCOB in de media

9
juli
2024

ANBO-PCOB geeft mening aan Omroep Flevoland over doorstromen woningmarkt

Omroep Flevoland maakte een artikel over wooncoaches en kregen veel reacties op Facebook over dit artikel. Ouderen waren boos over hogere kosten na een verhuizing en over het feit dat ze dan kleiner wonen. Ouderenbond ANBO-PCOB zegt voorstander te zijn van doorstroming op de woningmarkt. "We snappen dat het krom voelt om te verhuizen naar een kleinere woning en meer te betalen maar het is soms wel hoe het gaat als je gaat verhuizen naar iets anders", zegt een woordvoerder over de kritiek op Facebook. "Je maakt je leven comfortabeler en meer passend bij je omstandigheden."

ANBO-PCOB geeft mening aan Omroep Flevoland over doorstromen woningmarkt
30
juni
2024

Lokale media besteden aandacht aan onze flitspeiling

Lokale media waren afgelopen week zeer geïnteresseerd in onze flitspeiling over het nieuwe kabinet. Slechts twee op de tien ouderen zijn zeer positief over het nieuwe kabinet. Bijna de helft  is bij voorbaat zeer negatief. 33% wacht eerst af. Dit alles blijkt uit een flitspeiling van het Nationaal Seniorenpanel, van ANBO-PCOB onder bijna 7.000 65-plussers. ANBO-PCOB is benieuwd wat de meningen en verwachtingen van ouderen zijn over dit nieuwe kabinet en deed een peiling bij de achterban. Slechts 12% van de senioren verwacht dat dit kabinet de zittingsduur van vier jaar gaat volmaken. Een derde twijfelt en meer dan de helft denkt dat dit niet gaat lukken.

 

Lokale media besteden aandacht aan onze flitspeiling
20
juni
2024

Telegraaf haalt ANBO-PCOB aan in pensioenartikel met Carola Schouten

Minister Carola Schouten (Pensioenen) houdt vast aan 1 januari 2028 als uiterste datum voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Aanpassing aan de wet is bovendien niet nodig, vindt de vertrekkend minister. Ze gaat ook in op het hoorrecht: belangenorganisaties hebben het recht om hun mening te geven over transitieplannen van pensioenfondsen. Dit gaat niet altijd goed: zo liet ouderenbond ANBO-PCOB recent nog weten nauwelijks invloed gehad te hebben op de transitieplannen van pensioenfonds ABP. Schouten zegt ’op korte termijn’ in gesprek te gaan met ouderenbonden en sociale partners.

Telegraaf haalt ANBO-PCOB aan in pensioenartikel met Carola Schouten
19
juni
2024

NRC nam mening ANBO-PCOB mee in artikel over pensioenstelsel

Uiterlijk 1 januari 2028 moet de pensioensector over naar een nieuw stelsel. Wel zijn er nog knelpunten. Onlangs bleek uit een halfjaarlijkse rapportage van DNB dat steeds meer pensioenfondsen de overgang naar het nieuwe stelsel voor zich uitschuiven. Zo uitte de ouderenbond ANBO-PCOB onlangs hun frustratie over de manier waarop ambtenarenpensioenfonds ABP met het hoorrecht was omgesprongen. Het duurde te lang voordat ze hun zegje mochten doen en toen lag het plan al vast, was het bezwaar. 

NRC nam mening ANBO-PCOB mee in artikel over pensioenstelsel
15
juni
2024

Margriet besteedde aandacht aan de Internationale dag van de ouderenmishandeling

Op 15 juni wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Eline Maarse, woordvoerder bij ANBO-PCOB zegt: “Het zijn schrikbarende cijfers: twee jaar geleden hadden 70.000 mensen van 65 jaar en ouder wel eens te maken gehad met een vorm van mishandeling. Dat is een op de twintig ouderen. Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Hier kun je terecht voor hulp en advies. ANBO Adviesteam: 0348-46 66 88 (ma t/m vrij 10 - 15 uur)

Margriet besteedde aandacht aan de Internationale dag van de ouderenmishandeling
6
juni
2024

AD maakt artikel over wasrobot en vraagt mening van ANBO-PCOB

Worden ouderen straks gewassen door een robot? Ouderenzorg- organisatie Mijzo onderzoekt samen met TNO de mogelijkheden voor 'een innovatief technisch systeem'. Ouderenbond ANBO-PCOB reageert terughoudend op de plannen voor een wasrobot. ,,Het wassen is een intieme persoonlijke handeling. Het lijkt ons niet heel fijn als dit door een robotachtig construct wordt overgenomen'', zegt woordvoerster Eline Maarse.

Lees het hele artikel op de site van het AD, alleen toegankelijk voor lezers met een abonnement

AD maakt artikel over wasrobot en vraagt mening van ANBO-PCOB
27
mei
2024

Nieuwbouw.nl: ANBO-PCOB is blij met de versoepeling inkomenstoets huurwoningen

ANBO-PCOB is blij met de versoepeling van de inkomenstoets voor vrije sector huurwoningen. Daardoor kunnen meer senioren vanuit hun koopwoning doorstromen naar een huurwoning, die meestal kleiner en gelijkvloers is. "Het lijkt ons correct dat ouderen de overwaarde op hun huis deels mogen meenemen bij de inkomenstoets.”

Nieuwbouw.nl: ANBO-PCOB is blij met de versoepeling  inkomenstoets huurwoningen
17
mei
2024

Telegraaf kopt: 'Ouderenbond niet blij met coalitieakkoord'

ANBO-PCOB vindt dat ouderen zijn overgeslagen in het coalitieakkoord. Het steekt de belangenvereniging dat een visie op de snel vergrijzende samenleving - in 2040 zijn er vijf miljoen gepensioneerden - ontbreekt en dat er met geen woord over pensioen wordt gerept. Telegraaf gaat in dit artikel uitgebreid in op de bezwaren van ANBO-PCOB.

Telegraaf kopt: 'Ouderenbond niet blij met coalitieakkoord'

ANBO-PCOB bij Omroep Tilburg over woningtekort voor ouderen

Omroep Tilburg besteedt aandacht aan het tekort aan ouderenwoningen in Tilburg. Er is weinig doorstroming in de woningmarkt in Tilburg en een gebrek aan thuiszorg, volgens de omroep. Wanneer mensen die thuiszorg nodig hebben bij elkaar in de buurt wonen, is het volgens woordvoerder van ANBO-PCOB Eline Maarse, makkelijker om van voordeur naar voordeur te lopen. ‘’Er zijn dan veel meer mensen die gezien en geholpen kunnen worden op een dag. Ook kan je de bewoners nog veel activiteiten zelf laten doen.’’ In het artikel staat ook een oproep voor meer clusterwoningen.

ANBO-PCOB bij Omroep Tilburg over woningtekort ouderen
16
mei
2024

Veel media gaan in op zorgen ANBO-PCOB over regeerakkoord

Volgens ouderenbond ANBO-PCOB heeft het nieuwe coalitieakkoord te weinig aandacht voor ouderen in Nederland. De ruim 3 miljoen gepensioneerde Nederlanders zouden niet op het vizier van de vier coalitiepartijen staan. Daarnaast zegt de ANBO-PCOB verbaasd te zijn over het gebrek aan plannen voor de woningbouw en de nieuwe pensioenwet. . NRC, AD, de Stentor, de Gelderlander en BN de Stem schrijven over onze zorgen over het akkoord. 

NRC artikel alleen te lezen voor abonnees

Veel media gaan in op zorgen ANBO-PCOB over regeerakkoord
6
mei
2024

AD publiceert artikel over gebrek aan bouw ouderenwoning

De tegenvallende bouwproductie kan met name ouderen lelijk opbreken. Er worden zo weinig nieuwe seniorenwoningen gebouwd dat ongelukken binnenshuis op de loer liggen. Ouderenbond ANBO-PCOB noemt het ook ‘uitermate verontrustend’ dat de doelstelling ver weg lijkt. ,,Passende woningen in fijne wijken voor senioren is een randvoorwaarde voor behoud van de zelfstandigheid en het voorkomen van een beroep op de zorg’’, aldus woordvoerder Eline Maarse.

AD maakt artikel over gebrek aan bouw ouderenwoning

Telegraaf pakt groot uit met ons onderzoek naar digitale ouderen

Van de 3,7 miljoen 65-plussers is nu meer dan 80 procent dagelijks op de digitale snelweg te vinden, blijkt uit het onderzoek van ANBO-PCOB. Dat was tien jaar terug nog geen 60 procent. Tegelijkertijd hebben 363.000 senioren nog nooit internet gebruikt. „Je ziet dat ouderen echt met een inhaalrace zijn begonnen waarvan de finish bijna bereikt is”, zegt Eline Maarse van de ouderenbond. „Maar we moeten er als samenleving ook voor zorgen dat ook ouderen die niet zo handig zijn met computers hun zaken goed kunnen regelen. Denk hierbij aan overheidsdiensten en bankenzaken.”

Telegraaf pakt groot uit met ons onderzoek naar digitale ouderen