11 oktober 2022

RIVM waarschuwt voor snelle toename coronapatiënten

Het aantal coronagevallen stijgt snel. Het RIVM waarschuwt ouderen en kwetsbare groepen om op te letten en een herhaalprik te halen als ze dat nog niet hebben gedaan. Iedereen die in 1960 of daarvoor is geboren, kan een afspraak maken, ook als er nog geen uitnodigingsbrief binnen is.

In de verpleeghuizen is het aantal bewoners met een positieve coronatest afgelopen week toegenomen met 23%. Ook in de ziekenhuizen stijgt het aantal opnames van coronapatiënten, hoewel het op de IC’s nog relatief rustig is.

Dreigingsniveau

Minister Kuipers heeft het dreigingsniveau in de coronathermometer verhoogd. Dat stond op ‘laag’ en staat nu op ‘verhoogd’. Het is de tweede stap op een schaal van vier.

Het RIVM zegt dat mensen van 70 jaar en ouder de grootste risico’s lopen. Maar ook mensen met onderliggende aandoeningen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Het belangrijkste advies aan deze groepen is de herhaalprik te halen. Daarnaast roept het RIVM mensen op zich aan de basisregels te houden: test bij klachten en ga in isolatie bij een positieve test, houdt afstand en vermijdt drukke plekken.

Geen brief nodig

Sinds half september stuurt het RIVM uitnodigingsbrieven naar mensen die in aanmerking komen voor de herhaalprik. Wat niet voor iedereen duidelijk is, is dat de brief niet nodig is om de afspraak te maken. Iedereen die in of voor 1960 is geboren, kan al een afspraak maken. Dat kan via planjeprik.nl of telefonisch via 0800-7070.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

RIVM waarschuwt voor snelle toename coronapatiënten