Wat hebben we tot nu toe bereikt?

Sinds mei 2015 is het ANBO Hulpfonds Woningaanpassingen actief. Dit fonds is in het leven geroepen omdat ANBO het verschil wil maken tussen thuis oud worden of in een zorginstelling.

We blijven steeds langer thuis wonen. Ook als we zorg en ondersteuning nodig hebben. Dat is mooi. Mensen beslissen steeds vaker zélf hoe ze hulp en zorg organiseren en hoe ze hun leven inrichten. Van gemeenten wordt verwacht dat ze daarbij helpen. Ook als er een aanpassing in huis nodig is die mensen zelf niet kunnen betalen. Dat gaat vaak goed. Maar nog niet alle gemeenten realiseren zich dat een relatief kleine bijdrage een grote besparing op kan leveren. Het fonds is opgericht voor mensen die met hun aanvraag tussen wal en schip dreigen te vallen. Via het fonds is een financiële bijdrage mogelijk. 

Resultaten

Bij de Raad & Daad Advieslijn van ANBO melden zich leden die vragen hebben over langer thuis wonen, of over de hulp die ze bij hun gemeente willen inroepen. De eerste die we geholpen hebben is de familie Tesser. In september 2015 is de eerste traplift geplaatst, bij mevrouw Delfgaauw uit Amsterdam. Ze woont in het centrum op de derde etage en moest een steile trap omhoog. Een jaar na de oprichting zijn er zeventien mensen geholpen om via het fonds langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Aanpassingen die zijn gedaan variëren van vervanging van antislip zeil, een verhoogd toilet, het verbreden van een deur, een badkameraanpassing en de aanschaffing van een ondersteunend bed. Met maar liefst tien geïnstalleerde trapliften spant dat hulpmiddel de kroon.

Wat kunt u doen?

We kunnen dit niet alleen. We hebben u nodig. Maak uw bijdrage vandaag nog over  ten name van ANBO, onder vermelding van hulpfonds woningaanpassingen.

Zelf hulp nodig?

Ben u benieuwd naar de voorwaarden voor hulp uit dit fonds? Klik dan hier.