31 januari 2019

ANBO Magazine 1: Niks pensioen. Deze mensen werken door

Wat hebben rechter Willem Korthals Altes, journalist Ferry Mingelen, Eerste Kamer-lid Annemarie Jorritsma, chauffeur Pieter van Scheltinga en advocaat Bernard Tomlow gemeen? Ze werken allemaal door na hun AOW-leeftijd. Omdat ze er plezier in hebben, omdat ze vinden dat ervaring waarde heeft en omdat ze niet van stilzitten houden. Deze maand in ANBO Magazine: dossier (door)werken.

'Geen reden om als advocaat niet door te werken'

"Leeftijd is lulkoek", zegt advocaat Bernard Tomlow treffend. Hij is 70 en hij peinst er niet over om met pensioen te gaan. "Natuurlijk kan werk zo zwaar zijn dat je het fysiek niet meer vol kan houden maar ik zie geen reden om als advocaat niet door te werken." Tomlow begon zijn advocatenpraktijk meer dan dertig jaar geleden, en bouwde het uit tot een bloeiend kantoor. Ze werken onder meer voor woningcorporaties, gemeenten, werkgevers en particuliere verhuurders, met als specialismen huurrecht, arbeidsrecht, bestuursrecht en contractenrecht. Dat beaamt de 72-jarige chauffeur Pieter van Scheltinga: "Ik sta met gemak op 's ochtends en voel me nog even fit als altijd. Hoe meer ik werk, hoe fitter ik word. Als je plezier hebt in je werk en je bent er fit genoeg dan kun je net zo goed doorwerken. Stoppen is onzin toch?"

Lees de interviews met Jorritsma, Van Scheltinga en Tomlow op ANBO.nl/doorwerken

Verplicht pensioen? Geen denken aan!

"Ik mag nog een jaartje", zegt rechter Willem Korthals Altes. Rechters moeten volgens ze wet op hun zeventigste stoppen met werken, maar Korthals Altes wil doorgaan. Vorig jaar dreigde hij daarom de staat voor de rechter te dagen wegens leeftijdiscriminatie. “Feit is dat we in Nederland een groot tekort hebben aan ervaren rechters. Er is dus wel degelijk een behoefte. Oudere rechters kunnen met hun ervaring bijdragen aan de opleiding van jonge rechters, ze kunnen inspringen als er ergens een tekort ontstaat en met hun expertise voegen ze overal waarde toe. Mits je vitaal, gezond en bij de tijd bent zie ik geen reden om verplicht met pensioen te moeten in dit vak.”

Zo staat journalist Ferry Mingelen er ook in. Hij werkte bijna dertig jaar op de Haagse redactie van de omroep. Op 1 januari 2014 ging Mingelen met pensioen. “Ik was daar heel teleurgesteld over. Als het nog prima gaat is het jammer dat je op moet houden alleen maar omdat je vijfenzestig wordt. Eens een politiek journalist, altijd een politiek journalist, dat houdt niet ineens op als je geen werkgever meer hebt.” Dus hij zocht én vond nieuwe klussen en is de politiek journalist die hij al was gebleven. 

Lees de interviews met Korthals Altes en Mingelen

Kan iedereen zomaar doorwerken?

Deze vijf mensen werken met liefde en plezier door, maar zoals Bernard Tomlow terecht zegt: het moet wel kunnen. "In de zorg haalt twintig procent van de werknemers zijn pensioen niet gezond. Dat is veel te veel en stoppen met werken kan dan een zegen zijn. Werk kan lichamelijk of mentaal te zwaar worden om vol te houden. Als samenleving moeten we nadenken hoe we zorgen dat mensen gezond werken, gezond hun pensioen halen en na pensioneren actief kunnen blijven. Bijvoorbeeld door te zorgen dat werknemers vóór dat ze versleten zijn kunnen wisselen van loopbaan", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

werken