Doorwerken na je pensioen

De één kijkt uit naar z’n pensioen en de ander moet er niet aan denken om niet meer te werken. Want als je je werk leuk vindt waarom zou je dan stoppen? ANBO sprak met bevlogen doorwerkers over waarom zij doorgaan tot ze erbij neervallen.

“Ik heb nooit ver vooruit gekeken”

Annemarie Jorritsma is 68 en stopte in 2015 als burgemeester van Almere. Niet om met pensioen te gaan, maar om nog te switchen naar andere functies. 

“Ik ken niemand die uitkijkt naar z’n pensioen. De mensen om me heen plannen van te voren juist wat ze straks gaan doen na hun pensionering, sommigen gaan door in hun werk, sommigen doen vrijwilligerswerk en anderen gaan elke dag naar de golfbaan. Allemaal prima. Mensen moeten vooral doen wat hen goed doet en zich niks aantrekken wat hun omgeving ervan vindt. Laat je niet opjutten door een ander. Niet om door te werken en niet om te stoppen. Daar heb ik een hekel aan. Dat gebeurde vroeger al op het schoolplein, dat er werd geoordeeld over het feit dat ik werkte. Andersom vind ik dat ik niet moet oordelen over mensen die besluiten om niet te werken. Laten we elkaar daarin respecteren.”

“Voorlopig ga ik zo door en ik kijk hoelang ik dit nog kan doen. Ik ben lijsttrekker voor de Eerste Kamer van de VVD dus ik blijf nog in ieder geval vier jaar in de Kamer. En daarna, dat moet ik dan zien. Ik heb nooit ver vooruit gekeken en op deze leeftijd is dat helemaal raar om te doen.”

“Ik stop pas als ik er dood bij neerval”

Pieter van Scheltinga is 72 en werkt fulltime. Hij werkte als chauffeur bij justitie. Na zijn pensioen is hij bij vervoersbedrijf PON in vaste dienst gegaan. Ooit stoppen met werken, daar is geen sprake van.  

“Bij de overheid moet je er op je 62e uit. Maar ik ga niet thuiszitten. Ik ben alleenstaand en waarom zou ik niet doorwerken? Ik voel me nog steeds 18 ook al ben ik 72. Ik werk 50 uur in de week, in 5 dagen. Om 6 uur ‘s ochtends doe ik de zaak open en om 5 uur ga ik weer naar huis. Voor de financiën hoef ik het niet te doen, ik heb mijn pensioen en AOW. Ik werk omdat ik er plezier in heb en ik stop pas als ik er dood bij neerval.”

“Mijn vak is in de loop der jaren niet veranderd en ik heb er nog altijd evenveel plezier in. Onder de mensen zijn is het leukst aan mijn werk. Ik heb goed contact met mijn klanten. En autorijden is heerlijk. De vrijheid die ik heb vind ik ook belangrijk. Ik heb voor mijn gevoel geen baas, ik kan gaan en staan waar ik wil. Tussendoor even een boodschapje doen is geen probleem. Stress heb ik niet in mijn werk, anders zou ik meteen stoppen.”

ANBO-lid: “Ik ben meer dan 10 jaar lid. Van een vriendin hoorde ik dat je dan minder zorgverzekering hoeft te betalen.”

“Niet stilzitten maar naar voren in het leven”

Bernard Tomlow is 70 en peinst er niet over om met pensioen te gaan. Als advocaat zet hij zich dagelijks in voor maatschappelijke doelen zoals Beter Onderwijs Nederland. Ook is hij advocaat van ANBO. En een tandje terug is nergens voor nodig vindt hij. 

“Leeftijd is lulkoek. Neem Herman van Veen, die is 73 en treedt wel honderd avonden in het jaar op. Topsport is dat. Of Dick Advocaat die op zijn 71e FC utrecht naar de top brengt. In plaats van zichzelf minderwaardig te vinden zouden ouderen juist trots moeten zijn op zichzelf. De pensioensleeftijd van 65 jaar is 100 jaar geleden in de Eerste Wereldoorlog ontstaan als lokkertje voor Duitse soldaten die gedemoraliseerd raakten. Maar waarom zouden wij in onze huidige maatschappij stoppen met werken? Natuurlijk kan werk zo zwaar zijn dat je het fysiek niet meer vol kunt houden maar ik zie geen reden om als advocaat niet door te werken.  Al mijn vrienden van mijn leeftijd werken door.“

“Mensen die uitkijken naar hun pensioen omdat ze hun werk niet leuk vinden moeten op hun 40e eens voor de spiegel gaan staan en zich afvragen waar het om gaat in het leven. Laat je je nog 30 jaar koeioneren door dingen te doen die je niet leuk vindt? Het overkomt je niet, je kunt jezelf ook ontwikkelen. Je moet nadenken over jouw leven en dicht bij jezelf blijven. Dat is essentieel. En van hard werken kun je energie krijgen. Marx zei ‘De mens verwerkelijkt zichzelf door zijn werk.’ Ik zie dat ook zo, niet stilzitten maar naar voren in het leven.” 

ANBO-lid: “Ik ben vorig jaar lid geworden van ANBO. Ouderen zijn honderd procent volwaardige mensen met eigen belangen en staan volop in de maatschappij. ANBO komt op professionele wijze op voor deze groep mensen en staat voor enorm goede dienstverlening en belangenbehartiging.”

Annemarie Jorritsma