14 september 2023

Grote belangstelling ANBO Pensioenwebinar

Een recordaantal van ruim 1500 mensen heeft zich aangemeld voor het levendige ANBO Pensioenwebinar, dat donderdagochtend is uitgezonden. ANBO-beleidsadviseur Willem Reijn is in gesprek gegaan met Leonne Jansen van FNV en Jurre de Haan van VNO-NCW en MBK Nederland.

Meer dan 500 deelnemers heeft van tevoren vragen ingestuurd over het nieuwe pensioenstelsel. Belangrijke vragen als: gaat mijn pensioen omlaag en gaat de overgang naar het nieuwe systeem wel eerlijk?

Het drietal heeft laten zien dat pensioenen niet snel naar beneden zullen gaan, omdat er noodremmen op het systeem zitten. Tekorten kunnen worden aangevuld en tegenvallers kunnen worden gespreid. Tenzij, zo beaamde Leonne Jansen, de economie langere tijd tegenzit.

Eerlijk invaren

Ook het misverstand dat het pensioen per maand kan meebewegen met de beurs, is weersproken: uw pensioen wordt één keer per jaar vastgesteld.

Andere belangrijke vragen gingen onder andere over eerlijk invaren. 'Zijn er garanties?', vroeg een lid. Ja, die zijn er, aldus Jurre de Haan: het bestuur, de Raad van Toezicht, het Verantwoordingsorgaan en De Nederlandsche Bank kijken bijvoorbeeld mee. En de ouderenorganisaties, vulde Willem Reijn van ANBO aan: zij oefenen het hoorrecht uit, waarbij zij een oordeel over het evenwichtig overgaan naar het nieuwe stelsel uitspreken. En evenwichtigheid tussen alle generaties is het eerlijkste, onderstreept hij.

Terugkijken

Het webinar is uiterlijk vanaf volgende week via deze website terug te zien op deze pagina. ANBO-adviseurs gaan aan de slag om de grote hoeveelheid vragen die zijn binnengekomen, ook nog tijdens de uitzending, te beantwoorden. Dat kan gezien het aantal wel een paar weken duren.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Pensioenwebinar ANBO