23 november 2023

Bedrag ineens weer eens uitgesteld, nu tot 2025

Het ‘bedrag ineens’ dat mensen zouden kunnen opnemen als ze met pensioen gaan, is opnieuw uitgesteld. Eerst zou de regeling in 2023 zijn ingegaan, daarna is de regeling twee keer uitgesteld. Nu wordt invoering voorzien voor 1 januari 2025.

Dat heeft demissionair minister Carola Schouten van Armoede, Participatie en Pensioenen aan de Tweede Kamer laten weten.

Het bedrag ineens, in vaktaal wel 'lump sum', geheten, is het recht om bij pensionering tien procent van het pensioenkapitaal in één keer te laten uitkeren. Dat kan om tienduizenden euro’s gaan. Waar de deelnemer dat geld aan besteedt, staat hem of haar vrij: voor het levensloopbestendig maken van het huis of aan een mooie camper – het maakt niet uit.

Parel op de kroon

De deelnemer moet wel bedenken dat het pensioen daarna structureel lager ligt en dat hij of zij geen gebruik meer kan maken van de zogeheten ‘hoog-laag-constructie’, waarbij het pensioen eerst wat hoger en daarna wat lager ligt.

Een leuk idee, dat door onder andere toenmalig minister Koolmees als een parel op de kroon van de nieuwe pensioenwet werd gezien: meer keuzemogelijkheden voor de deelnemer! Nou ja, de enige extra keuzemogelijkheid waarvoor dus een andere moet worden ingeleverd.

Geschrapt

Het idee lijkt nu een stille dood te sterven, want geen deskundige blijkt er blij mee te zijn. Zo waarschuwden Nibud en pensioenfondsen voor grote problemen. Mensen met een laag inkomen kunnen bij de eenmalige uitkering recht op huur- en zorgtoeslagen verliezen. Verder kan de eenmalige verhoging het inkomen in het betreffende jaar in een hogere schijf brengen, zodat de belastingaanslag plots heel hoog wordt. Te meer daar de regeling dat inkomens over drie jaar mogen worden gemiddeld om hoge belastingen te voorkomen net nu is geschrapt. Een berekening van het Nibud laat zien dat mensen zelfs maar twintig procent van de uitkering overhouden.

Twijfels

Pensioenfondsen hebben het ministerie gewaarschuwd dat de regeling feitelijk onuitvoerbaar is en dat goede voorlichting nauwelijks mogelijk is. Een partij als Nieuw Sociaal Contract wil het wetsvoorstel zonder meer schrappen, terwijl een flink aantal andere partijen in de Eerste en Tweede Kamer hun ernstige twijfels hebben geuit.

Op de tocht

De vraag is nu of van uitstel afstel komt. De Tweede Kamer zal pas ergens volgend jaar de regeling opnieuw bespreken. Mocht er alsnog groen licht komen, dan hebben de pensioenfondsen zes tot negen maanden nodig om zich voor te bereiden. Zo bezien staat 2025 als invoeringsdatum ook al snel op te tocht.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Gepensioneerde koopt niets voor versoepelen indexatieregels