30 januari 2021

Tweede Kamer, maak het vaccineren simpel, duidelijk en snel

Een thuiswonende man van 91 moet zelf een begeleider zoeken om vervolgens een uur te rijden naar een centrale priklocatie. En bij een 87-jarig stel in een verzorgingshuis wordt de vrouw overgeslagen terwijl haar man van dezelfde leeftijd wél wordt ingeënt (en de vaccins en de dokter dus in de buurt zijn!). Het vaccineren tegen corona gaat onhandig, het is onduidelijk en het gaat te langzaam. ANBO roept de Tweede Kamer om - in het aankomende coronadebat - het kabinet te overtuigen het nu snel anders te gaan doen.

ANBO blijft ervoor strijden dat senioren als eerste worden gevaccineerd tegen het coronavirus, en zo snel mogelijk. Mensen op hoge leeftijd maken immers de meeste kans om ernstig ziek te worden of te overlijden.

Maar de ouderenorganisatie blijft zien dat andere groepen vóór (willen) gaan en het inenten zo onhandig wordt georganiseerd, dat het allemaal steeds langer duurt voordat de senioren echt aan de beurt zijn. Die maken zich daar terecht grote zorgen over. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat er minder vaccins van de fabrieksband rollen dan gepland.

Als een militaire operatie

ANBO snapt dat het allemaal ongelooflijk lastig is en dat alle betrokkenen de beste intenties hebben en keihard werken. Maar het zo snel mogelijk vaccineren van senioren is van levensbelang. Vandaar haar oproep van vandaag: in deze crisistijd moeten we stoppen met discussiëren (het steeds veranderen van de vaccinatiestrategie maakt het er niet beter op), conform het advies van de deskundigen senioren vóór laten gaan, het vaccineren als een militaire operatie opzetten, en zo het vaccineren simpel, duidelijk en snel laten verlopen. Bijvoorbeeld door met bussen naar ouderencomplexen en locaties dichtbij ouderen zoals winkelcentra te gaan, en daar binnen enkele dagen zoveel mogelijk senioren in te enten die dat graag willen.

Gooi het roer om

Een aantal andere landen laat zien dat het kan. Een eenvoudig en overzichtelijk plan, met mobiele units naar de mensen toe en tempo maken.

ANBO roept daarom politieke partijen op om aankomende week in het Tweede Kamer-debat het kabinet te overtuigen het roer om te gooien. Beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald.

ANBO | Maak het vaccineren simpel, duidelijk en snel