07 maart 2019

Roze zorg-certificaat Roze Loper bereikt Zeeland

De Roze Loper, het keurmerk voor inclusieve, rozevriendelijke zorg, heeft Zeeland bereikt: Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland is de eerste Zeeuwse ouderenzorgorganisatie die de certificeringsaudit succesvol heeft afgerond. ANBO, samen met COC, samenwerkingspartner in Roze 50+, die verantwoordelijk is voor certificering, is trots op deze nieuwe stap.

Sociale acceptatie en veiligheid

De Roze Loper heeft als doel de sociale acceptatie van LHBTI's - lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse persoenen - in zorg- en welzijnsinstellingen te bevorderen. Cliënten en medewerkers voelen zich na het traject meer gezien en voelen zich veilig in hun seksuele- en genderidentiteit. Daarnaast wordt de organisatie zelf meer inclusief naar minderheidsgroepen in het algemeen. De Roze Loper maakt LHBTI-vriendelijkheid van de organisatie objectief toetsbaar, aan de hand van drie thema’s: bewustwording, respect en openheid, empowerment en continue passende aandacht en privacy en veiligheid.  

Seksuele diversiteit

Heteroseksualiteit is in de ouderenzorg nog steeds vaak de norm, en het is belangrijk dat er onverminderd aandacht is voor seksuele diversiteit in de (ouderen)zorg. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO: "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat roze ouderen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt."

Roze Loper

De Roze Loper is een certificaat voor LHBT-vriendelijke organisaties om sociale acceptatie van seksuele diversiteit te vergroten. Dit houdt in dat de organisatie oog heeft voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders, als het gaat om cliënten, bewoners én medewerkers. 

Inmiddels hebben zo’n 160 (thuis)zorgorganisaties, gehandicaptenzorg, welzijnsorganisaties en ziekenhuizen dit certificaat van Roze 50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC. 

Naar overzicht
Roze zorg-certificaat
Gezondheid