17 mei 2020

Laat je stem horen op Internationale Dag tegen Homofobie

Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). Het thema van dit jaar is ‘Breaking The Silence’: spreek je uit, laat je horen. En dat gaan tienduizenden LHBTI-ers doen. Ook ANBO en Roze 50+ spreken zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Het is vandaag, zondag 17 mei, precies dertig jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Daarom wordt juist op deze dag aandacht gevraagd voor homofobie. ANBO steun IDAHOT vandaag, maar ook de rest van het jaar zetten we ons in om zoveel mogelijk mensen te helpen om zichzelf te zijn. Samen met COC Nederland doen we dat in het samenwerkingsverband Roze 50+ en vragen we aandacht voor LHBTI-ouderen in Nederland."

IDAHOT 2020
Click outside of the modal to close it

LHBTI-acceptatie: nog veel te winnen

En dat is nog steeds nodig, want homoseksualiteit is strafbaar in 72 landen en in tal van landen worden LHBTI’s vervolgd en onderdrukt. Miljoenen lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) leven in angst. Ook in Nederland is er nog veel te winnen. Hoewel de houding van Nederlanders over lesbiennes en homo’s steeds iets positiever wordt, krijgen zeven op de tien LHBTI’s te maken met fysiek of verbaal geweld om hun identiteit.

Regenboogvlag of bericht op social media

Liane den Haan: “Overal in de wereld, en ook in Nederland, vinden op IDAHOT ieder jaar allerlei activiteiten plaats, maar door maatregelen om het coronavirus te bestrijden, zijn evenementen helaas niet mogelijk. Toch kunnen we laten zien dat we IDAHOT steunen. Met een bericht op social media en het uithangen van de regenboogvlag. Want liefde is van iedereen!”

Meer informatie vindt u op www.idahot.nl.

Naar overzicht
Regenboogvlag
Gezondheid