23 mei 2020

Regenboogvlaggenactie Roze 50+

Op 17 mei was het IDAHOT, de internationale dag tegen Lesbo-, Homo-, Bi-, Trans-, Intersekse-fobie. Vanwege het coronavirus mochten er dit jaar geen bijeenkomsten worden gehouden. Daarom riep Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland) zorg en welzijnsorganisaties op om een regenboogvlag te laten wapperen. Om zo de boodschap te steunen dat LHBTI-ers zich mogen laten zien en horen.

Dit jaar had bijzonder karakter

IDAHOT had dit jaar een bijzonder karakter. Allereerst omdat het dit jaar precies dertig jaar geleden is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat bijeenkomsten en evenementen, die jaarlijks op en rond IDAHOT plaats zouden vinden, helaas geannuleerd moesten worden.

Regenboogvlag laten wapperen

Daarom initieerde Roze 50+ een speciale IDAHOT-Regenboogvlaggenactie. We riepen zorginstellingen en welzijnsorganisaties op om op 17 mei de Regenboogvlag uit te hangen om te laten zien dat LHBTI-er zich mogen laten zien en horen. Tientallen zorg- en welzijnsorganisaties deden mee en kregen van Roze 50+ een Regenboogvlag opgestuurd. Daarnaast hingen ook veel Roze 50+ ambassadeurs thuis de Regenboogvlag uit. Een aantal foto’s van wapperende Regenboogvlaggen staan op de Facebookpagina van Roze 50+.

Zichtbaarheid

“Het thema van IDAHOT was dit jaar: Spreek je uit. En die zichtbaarheid is juist nu, in de tijd van social distance, voor LHBTI’s extra belangrijk. Want in deze tijd kunnen (oudere) mensen uit onze community zich extra alleen voelen,” zegt Manon Linschoten, projectleider van Roze 50+. “Met de Regenboogvlaggenactie en de andere vormen van ondersteuning vanuit Roze 50+ proberen we onze community een hart onder de riem te steken. We spreken ons uit, zodat zoveel mogelijk LHBTI-ouderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.”

Naar overzicht
Regenboogvlaggen-actie Roze 50+
Gezondheid