11 oktober 2019

Minister De Jonge bezoekt LHBTI-ouderen in het verpleeghuis

Vandaag, vrijdag 11 oktober, is het Coming Out Day. Daarom ging minister Hugo De Jonge samen met Roze 50+, een initiatief van COC Nederland en ANBO, gisteren op werkbezoek bij de LHBTI-afdeling Rozeneiland in het Dr. Sarphatihuis van Amsta in Amsterdam. De minister voerde gesprekken met bewoners en medewerkers over hoe het is om in een verpleeghuis te wonen als je een LHBTI-achtergrond hebt. Zeker bij oudere generaties is het nog steeds een taboe en sommige ouderen gaan zelfs weer 'de kast in' als ze verhuizen naar een verpleeghuis.

Niet opnieuw de kast in

Minister De Jonge: "Roze ouderen kunnen een drempel ervaren in het contact met anderen omdat ze zich afvragen of ze opnieuw uit de kast moeten komen of misschien zelfs de kast weer in moeten. Ik heb bijzondere gesprekken gehad en gehoord waarom ze bewust voor dit verpleeghuis hebben gekozen." De minister maakte daarna zelfs een dansje met bewoner Martin op het nummer "I'm coming out" van Diana Ross.

Aandacht voor LHBTI-ouderen

Het Dr. Sarphatihuis is binnen zorgorganisatie Amsta ontstaan doordat de LHBTI-community er om vroeg. Hier kunnen ouderen in het verpleeghuis samenleven met andere LHBTI-ers. "Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de leefstijl en levensgeschiedenis van roze ouderen," aldus Manon Linschoten van Roze 50+. "Daarom hebben we ook de Roze Loper opgericht; het certificaat voor zorg- en welzijnsorganisaties die aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit bij bewoners en professionals."

Roze loper certificaat

Rozeneiland is één van de Amsta-locaties met een Roze Loper. Inmiddels hebben in Nederland circa 150 zorgorganisaties een Roze Loper. Minister Hugo de Jonge: "Ik denk dat het goed is dat meer zorgorganisaties aandacht hebben voor dit onderwerp. Dus niet te snel denken bij ons zit het wel goed maar je goed afvragen: voelt iedereen zich hier écht thuis?"

Op tv bij Goedemorgen Nederland

Het tv-programma Goedemorgen Nederland besteedde vandaag aandacht aan het werkbezoek van minister De Jonge. Klik hier om het item te bekijken (het begint na 7min.33).

Naar overzicht
Werkbezoek minister Hugo de Jonge aan LHBTI-afdeling Amsta
Wonen