23 oktober 2020

20 jaar Mil Colores: van vriendinnenclub naar professionele organisatie

Mil Colores (letterlijk vertaald: duizend kleuren) bestaat twintig jaar. Het is een stichting voor en door vrouwen, die staat voor een diverse en inclusieve samenleving. Daarmee doelen ze niet alleen op etnische achtergrond, maar juist ook op de diversiteit in seksualiteit. Zo geven ze alle vrouwen die zich bij hen aansluiten al twintig jaar het gevoel zichzelf te kunnen zijn.

In het nieuwe ANBO Magazine, dat in het teken staat van seksuele diversiteit, komen bestuursleden Ligya Wachter (67) en Ruth Gout (69) aan het woord. Zij zijn nu al respectievelijk 20 en 18 jaar actief binnen Mil Colores en weten als geen ander hoe belangrijk het is om een ontmoetingsplek te hebben voor LHBTI-vrouwen uit diverse etnische groepen. Wachter: “Twintig jaar geleden is Mil Colores ontstaan vanuit een vriendinnenclub. We merkten dat er bij het uitgaan in de vrouwen-scene heel weinig Zuid-Amerikaanse muziek als bachata, salsa en merengue gedraaid werd. Nu houd ik wel van veel verschillende soorten muziek, maar het is ook fijn als je lekker kunt swingen. Omdat dat niet mogelijk was hebben we zelf besloten een vrouwennetwerk op te richten. We zijn begonnen om één keer per jaar zelf een feest te organiseren. Tien vrouwen, van verschillende leeftijden en verschillende nationaliteiten.”

Het roze leven

Bij die jaarlijkse feesten alleen bleef het niet. De agenda van de stichting staat, met uitzondering van dit jaar, vol met activiteiten voor iedere vrouw die zich kan vinden in de missie van Mil Colores. Wachter: “In de loop der jaren zijn we ons meer gaan richten op de LHBTI-gemeenschap en zijn we in die rol zichtbaarder geworden. Nu organiseren we workshops, lezingen en verschillende activiteiten die te maken hebben met ‘het roze leven’.” Ruth Gout vult haar aan: “Toen wij begonnen wilde niet iedereen in een hokje ‘lesbisch’ of ‘biseksueel’ geduwd worden. In de loop der jaren zijn we daar toch meer voor gaan openstaan. Als je bekend wilt worden en vrouwen naar je workshops wilt krijgen, moet je je toch gaan openstellen. Daar zijn we als groep naar toegegroeid.”

Hele artikel lezen?

U leest het complete interview met Ligya Wachter en Ruth Gout van Mil Colores in het nieuwe ANBO Magazine. Bent u nog geen lid? Klik dan hier om direct lid te worden. U krijgt het magazine dan zeven keer per jaar thuisgestuurd. U kunt ook een gratis informatiepakket aanvragen. In dat pakket zit onder andere het nieuwe magazine.

Gratis informatiepakket aanvragen >>

Roze Ouderen-dag

De speciale editie van het ANBO Magazine wordt op maandag 26 oktober uitgereikt tijdens de zesde Nationale Roze Ouderen-dag in TivoliVredenburg in Utrecht. Roze 50+  heeft deze dag georganiseerd, in samenwerking met het Queer Film Festival Utrecht en TivoliVredenburg. Tijdens de middag worden twee films in het teken van LHBTI-ouderen vertoond, Mr en Mrs Senior Pride 2020 gehuldigd en er zijn muzikale optredens.

ANBO | Diverse en inclusieve samenleving
ANBO | 20 jaar Mil Colores