02 oktober 2019

Serie getuige-video’s over LHBTI ouderen in Europa

Vandaag verschijnt de eerste van een serie getuige-video's over het leven, de angsten en de toekomstverwachtingen van LHBTI ouderen in Europa. Ontmoet Raffaele, Marjet en Ineke, Gregory, Mizia en Antonio en zie hoe het is om een LHBTI oudere te zijn in Europa.

 

In een maatschappij waarin ouderen een steeds groter aandeel vormen, gaat de bevordering van mensenrechten hand in hand met de strijd tegen discriminatie en ongelijkheid. Het Best4OlderLGBTI project heeft tot doel om de strijd aan te gaan tegen discriminatie op basis van leeftijd, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, alsmede de promotie van mensenrechten met betrekking tot LHBTI senioren.

Vijf LHBTI ouderen vertellen over hun leven

In het kader van het Best4OlderLGBTI project ontwikkelden de EU Partners verschillende interventies en acties. Eén daarvan is een serie van vijf getuige-video's; opgenomen en bijeengebracht vanuit verschillende Europese landen. In de video's zijn de levensverhalen van oudere LHBTI-ers te zien. Raffaele, Marjet en Ineke, Gregory, Mizia en Antonio vertellen zelf over hun ervaringen, herinneringen en hoopvolle toekomstverwachtingen. De video's tonen de wereld door de ogen van een vaak onzichtbare minderheid: de LHBTI ouderen. Van hun coming-out tot hun huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Bekijk hier de trailer met de verhalen van de vijf getuige-video's

De eerste video verschijnt op 2 oktober 2019. In de daarop volgende vijf weken zal er iedere woensdag een nieuwe getuige-video gepresenteerd worden, met daarin unieke ervaringsverhalen over ouder worden als LHBTI-er in Europa. Iedere video biedt de keuze tussen Engelse, Griekse, Portugese, Italiaanse, Roemeense, Nederlandse en Franse ondertiteling.

Over het project

Roze 50+ (ANBO en COC) is partner in het Best4OlderLGBTI project; een project dat mogelijk wordt gemaakt door het Right, Equality and Citizenship (REC) Programme. Het project gaat de strijd aan tegen discriminatie op basis van leeftijd én seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken ten doel, alsmede de bevordering van mensenrechten met betrekking tot oudere LHBTI's. Dit doel wordt nagestreefd door bewustmakingscampagnes gericht op verschillende doelgroepen in zes Europese lidstaten, waarmee Best4OlderLGBTI bij wil dragen aan een meer gelijkwaardiger en inclusievere maatschappij. Hiermee wil het project de discriminatie en ongelijkheid in behandeling bij openbare diensten en in de zorg- en welzijnssector terugdringen en tevens het doen van aangifte tegen discriminatie aanmoedigen.

Klik hier voor meer informatie. 

Naar overzicht
Roze zorg-certificaat
Gezondheid