4 augustus 2020

Heel warm weer. ANBO geeft hitte-tips!

Het wordt de komende dagen warm. Vanaf woensdag kan de temperatuur oplopen tot 27 graden en de dagen erna tot boven de 30. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om overlast bij hitte te voorkomen of beperken. ANBO geeft tips, met specifieke aandacht voor het coronavirus.

Het RIVM heeft een animatiefilmpje gemaakt over warm weer en waar u op moet letten:

Maatregelen en tips

U kunt het ongemak van hitte beperken door het volgende te doen: 

  • Drink voldoende: 
    Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. Ongemerkt verliest u veel vocht door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
    Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Houd uzelf koel: 
    Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
    Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
  • Houd uw woning koel: 
    Door een zonwering, ventilator of airconditioning houdt u uw woning koel. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
    Tip: Open ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
  • Zorg voor elkaar: 
    Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.
    Tip: Steek waar nodig een helpende hand toe.

Hitte en coronavirus, hoe zit het?

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het coronavirus in relatie tot de hitte: over uw lichaamstemperatuur en hoe u uw woning ventileert zonder het coronavirus te verspreiden. Daarom hieronder meer informatie. 

  • Een hoge lichaamstemperatuur tijdens hitte: koorts of oververhitting?
    Eén van de symptomen van COVID-19 is koorts. Maar als het heet is kan een verhoogde lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting. U kunt achterhalen of u oververhit bent of koorts hebt door 30 minuten in een koele ruimte te rusten. 

    Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken.
    Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

    U kunt zich laten testen op het coronavirus. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.
     
  • Kan ik gebruikmaken van airconditioning?
    Ja. Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. U kunt deze dus gewoon gebruiken om uw huis te koelen. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd.
     
  • Kan ik een ventilator gebruiken?
    Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. 

    Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg adviseert het RIVM daarom om alleen ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door mechanische ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van een persoon naar de andere gaat.

Heeft u vragen?

Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de GGD. Op de website van het RIVM zijn meer tips te vinden.

Man met waterfles