18 juli 2022

Hitteplan van kracht: let op uzelf en anderen

Vanaf vandaag is het hitteplan van kracht. Dat betekent dat iedereen wordt opgeroepen genoeg te drinken, zich niet te veel in te spannen en verkoeling te zoeken. Onder andere ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens hete periodes.

Het RIVM zet het hitteplan in werking als het een aantal dagen 27 graden of warmer gaat worden. Vandaag en morgen haalt de thermometer zelfs tropische waarden van boven de 30 graden.

Door de hitte kunnen kwetsbare groepen gezondheidsproblemen krijgen. Daarbij kunt u denken aan vermoeidheid, concentratieproblemen of hoofdpijn. De hitte kan zelfs leiden tot uitdroging of een hitteberoerte.

Geen dorst

Het is dus van belang om tijdens deze hete dagen voldoende te drinken (ook als u geen dorst heeft), geen fysieke inspanning te leveren, luchtige kleding te dragen en verkoeling te zoeken.

Lang niet iedereen heeft airconditioning in het huis. Probeer toch uw huis zo koel mogelijk te houden door de ramen en gordijnen dicht te doen als de zon naar binnen schijnt en ’s avonds en ’s nachts de ramen open te zetten (waar dat kan). Gebruik een ventilator als u die heeft of kunt lenen.

Waterijsje

Tijdens de hete uren van de dag vindt u verkoeling door met uw voeten in een badje water te gaan zitten of een nat laken op te hangen. Eet ook af en toe een waterijsje. Probeer het voor uzelf zo aangenaam mogelijk te maken.

Bent u zelf nog jong of heeft u weinig last van de hitte? Kijk dan of iemand in uw omgeving hulp nodig heeft. Al is het maar even controleren of alles goed gaat, of even een boodschapje doen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Hitteplan van kracht: let op uzelf en anderen