25 november 2022

Grote indexatieverschillen tussen pensioenfondsen

Er zijn enorme verschillen in de hoogte van de indexatie bij de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland. Gisteren maakte het ABP bekend de pensioenen en pensioenaanspraken met 12% te verhogen. Metaalfonds PME volgde met 6,2%.

Eerder kondigde het pensioenfonds Zorg en Welzijn aan de pensioenen met 6% te verhogen, Bouw met 14,5% en het fonds voor de kleinmetaal PMT met 4,2%.

Koopkrachtdaling

De indexaties lijken soms mooier dan in werkelijkheid het geval is. Bij drie van de vijf grote fondsen is sprake van een behoorlijke koopkrachtdaling. Zo is de achteruitgang bij Zorg en Welzijn en PME circa 8,5%, bij PMT zelfs 10%, uitgaande van een inflatie van 14,5%.

De cijfers laten zich overigens niet precies vergelijken. De meeste fondsen bepalen de inflatie op de periode september 2021-2022, maar er kan ook een maand verschil in zitten, waardoor de inflatie anders uitvalt.

Soepele regels

Belangrijkste oorzaak van de verschillen zijn de dekkingsgraden. Die lagen bij ABP en Bouw veel hoger dan bij de drie andere fondsen. Bouw heeft traditioneel al een hogere dekkingsgraad en hoefde niet eens de tijdelijke soepele indexatieregels te gebruiken.

ABP heeft een lage renteafdekking, waardoor het fonds eerder profiteert van een rentestijging. De drie fondsen PFZW, PME en PMT hebben een hogere renteafdekking, wat goed is bij rentedalingen maar waardoor stijgingen veel minder opbrengen. In dit blog kunt u hierover meer lezen. 

Piepklein

Deze op zich technische kwestie heeft dus rechtstreeks gevolgen voor uw portemonnee. Was u verpleegkundige in een gewoon ziekenhuis (PFZW) dan krijgt u 6% minder verhoging dan uw collega die in een Academisch ziekenhuis (ABP). Het is opvallend dat fondsen hier maar weinig over uitleggen.

Overigens zijn er meer fondsen die er min of meer in slagen de inflatie bij te houden. PNO Media, het fonds voor de omroepen en aanverwante bedrijven, verhoogt de pensioenen met 13,6%. Het piepkleine fonds voor de loodsen doet er eerst 11,3 en in december nog eens 2,7% bij.

Wanneer de gepensioneerde de verhoging precies krijgt, kan per fonds verschillen. Bij de meeste fondsen gaat die in januari in. Meer informatie vindt u op de website van uw fonds. U krijgt in elk geval bericht van de verhoging.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Grote indexatieverschillen tussen pensioenfondsen