8 maart 2023

Seniorencoalitie aan Senaat: blijf zorgvuldig en bouw noodstop in

De Eerste Kamer buigt zich deze weken over het wetsvoorstel voor de nieuwe pensioenwet, die in december is aangenomen door de Tweede Kamer. ANBO en de andere organisaties van de Seniorencoalitie hebben er bij de Eerste Kamer op aangedrongen om vooral heel zorgvuldig te zijn en een oplossing te zoeken voor alle losse eindjes die er nog zijn.

In brieven aan de Eerste Kamer en in gesprekken met senatoren heeft de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM) onder meer gevraagd om het inbouwen van een ‘noodstop’ in de nieuwe wet. In het nieuwe stelsel wordt het totale pensioenvermogen van ruim 1400 miljard euro verdeeld over allemaal individuele pensioenpotjes.

Grote gevolgen

Als dat gebeurt op een moment van grote financiële onrust, kan dat grote gevolgen hebben voor de pensioenen van miljoenen Nederlanders. Dat mag niet gebeuren; de grote pot moet eerlijk en evenwichtig worden verdeeld. Het moet dus mogelijk worden om aan de noodrem te trekken en pas op de plaats te maken. Want als de grote pensioenpot eenmaal is verdeeld, is er geen weg meer terug.

Een ander essentieel punt voor de Seniorencoalitie is het koopkrachtige pensioen. Het kabinet heeft altijd gezegd dat er met de nieuwe pensioenwet zicht is op een koopkrachtig pensioen, maar heldere berekeningen hiervoor liggen er niet. Zulke berekeningen zijn wel essentieel voor het draagvlak van de nieuwe pensioenwet.

Zwaardere stem

Tenslotte hebben ANBO en de andere seniorenorganisaties de Eerste Kamer gevraagd om ervoor te zorgen dat gepensioneerden meer te zeggen krijgen. In de komende jaren moeten pensioenfondsen belangrijke besluiten nemen over hoe zij het nieuwe stelsel gaan invoeren. De stem van gepensioneerden moet daarbij zwaarder tellen dan nu is geregeld.

De Eerste Kamer heeft deze week een groot aantal vragen ingediend voor minister Schouten. Het is de bedoeling dat de Eerste Kamer op 15 en 16 mei plenair debatteert over de pensioenwet. De Senaat wil voor 1 juni stemmen over het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, omdat twee weken later een nieuwe Eerste Kamer aantreedt op basis van de statenverkiezingen van 15 maart.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Seniorencoalitie tot Senaat: blijf zorgvuldig en bouw noodstop in