Fout van ABP volledig hersteld na tussenkomst ANBO

ANBO-leden meneer en mevrouw De Vries (niet hun echte naam) zijn gehuwd en al jaren gepensioneerd. Meneer De Vries ontvangt sinds 1999 pensioen van pensioenfonds ABP. Drie jaar geleden heeft ABP erkend dat hij ook recht heeft op een aanvullend pensioen. In de administratie van het pensioenfonds was dit blijkbaar niet goed vastgelegd. Meneer heeft dus vanaf 1999 te weinig pensioen ontvangen. ABP erkende deze fout. Daarom heeft meneer in 2020 een éénmalige nabetaling ontvangen. Maar daarmee was deze fout nog niet voldoende hersteld.

Meneer en mevrouw wonen beiden in een zorginstelling. Ze betalen daarom aan het CAK een eigen bijdrage Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit bedrag wordt gebaseerd op hun inkomen van twee jaar eerder. En hoe hoger het inkomen is, des te hoger de eigen bijdrage wordt. In 2020 was hun inkomen extra hoog door de éénmalige nabetaling van het ABP-pensioen. Als gevolg hiervan is de eigen bijdrage in 2022 flink omhoog geschoten. Met maar liefst € 8000! Meneer vindt dat deze financiële schade is ontstaan door de fout bij het ABP. Hij heeft geprobeerd dit te verhalen, maar zonder resultaat. Daarop heeft hij ANBO ingeschakeld.

Op de website van ABP is informatie te vinden over een mogelijke schadevergoeding. Hierin staat dat er bij het bepalen van de schade niet is gekeken naar de eigen bijdrage WLZ. Volgens ABP is er hierbij geen sprake van schade als gevolg van de wijziging van het inkomen. ANBO vindt dat deze redenering niet klopt. Juist door de éénmalige nabetaling in 2020 is de eigen bijdrage WLZ in 2022 flink omhoog gegaan. Daarom hebben we een brief gestuurd aan ABP. Hierin motiveerden we waarom dit echtpaar wel recht had op een schadevergoeding. Na maanden van beraad op de juridische afdeling van ABP is er eindelijk een antwoord gekomen. De financiële schade van € 8000 wordt toch helemaal vergoed!

Hulp nodig? Bel ons!

Heeft u zelf een vraag? Kijk dan op anbo.nl/advies of neem telefonisch contact op met ons Adviesteam via 0348 46 66 88. Onze deskundige medewerkers zijn iedere werkdag bereikbaar van 10.00 tot 15.00 uur. Mailen kan uiteraard altijd adviesteam@anbo.nl

ANBO - ABP fout volledig hersteld

ANBO Helpt! Met het ANBO Adviesteam

  • Advies van het ANBO Adviesteam
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Hulp bij uw belastingaangifte
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
8,3
Ledenvertellen
148 beoordelingen