7 februari 2021

Durf naar de huisarts te gaan

Durft u door het coronavirus ook niet (zo snel) naar uw huisarts? Dan bent u niet de enige. Maar het is toch verstandig om dat bij klachten wél te doen!

Vorig jaar hebben duizenden Nederlanders minder de diagnose kanker gekregen dan het jaar ervoor. Maar dat kan nooit kloppen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat afgelopen jaar minder mensen kanker hebben gekregen.

De daling van het aantal diagnoses komt waarschijnlijk omdat sommige mensen vanwege het coronavirus niet naar de huisarts gaan. Ze zijn bang dat de arts geen tijd heeft. Of vrezen met corona besmet te worden in de wachtkamer.

Dat betekent dat vele Nederlanders rondlopen met nog niet ontdekte kanker. En hoe later die diagnose wordt gesteld, hoe groter de ellende. Een uitgestelde diagnose kan tot aanzienlijke gezondheidsschade leiden, of zelfs te laat komen.

Heeft u klachten?

Kanker komt het meest voor bij ouderen: een derde van de patiënten was in 2020 bij diagnose 75 jaar of ouder. En juist in die leeftijdscategorie is nu het aantal nieuwe kankerdiagnoses gedaald.

Heeft u zorgen over kanker? Of klachten die u eerst niet had? Ga dan ondanks het coronavirus toch naar uw huisarts en laat hem of haar de klacht beoordelen.

Lees er meer over op deze site.

kanker wacht niet 2