22 oktober 2018

1 op 10 komt in de problemen bij aflossingsvrije hypotheek

Ongeveer 200.000 van de twee miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek komen in de problemen aan het einde van de looptijd. Zo dreigen maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, in de toekomst daalt. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eerste analyse van de VEH-hypotheekscan die inmiddels 56.000 keer is ingevuld. "Deze cijfers durf ik zelfs voorzichtig te noemen. In ons eigen onderzoek, dat we deden met EénVandaag, en het onderzoek van de NVB zien we zelfs dat meer mensen in de problemen komen", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Uit ons onderzoek bleek bovendien dat weinig mensen zich zorgen maken over de toekomst. En dat is heel vaak onterecht." Daarom is ANBO partner in de campagne Aflossingsblij, een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken. 

Soepeler omgang met regels

Begin dit jaar pleitte Den Haan bij EenVandaag voor meer flexibiliteit in de voorwaarden voor een (nieuwe) lening of hypotheek. Dat deed ze naar aanleiding van onderzoek dat ANBO samen met EenVandaag uitvoerde, onder ruim 4000 ANBO-leden en niet-leden. “De Nederlandsche Bank vreest dat 200.000 mensen in de problemen komen de komende jaren. Slechts het inkomen telt voor een nieuwe hypotheek, en niet de overwaarde of het vermogen. Dat pakt vooral nadelig uit voor ouderen. Wij zeggen: de bank moet de gehele situatie kunnen bekijken en vervolgens het risico inschatten. Nu zitten veel mensen in onzekerheid omdat ze hun hypotheek moeten aflossen, terwijl er geen mogelijkheid is tot (her)financiering. Verhuizen is dan de enige optie, en ook dat is niet eenvoudig.”

Kijk op Aflossingsblij.nl 

Overwaarde, maar toch een restschuld

Uit het ANBO-onderzoek onder 4.000 leden en niet-leden bleek dat veel senioren nog flinke hypotheekschulden hebben. Hoewel ruim 90 procent van de ondervraagde ouderen overwaarde zegt te hebben, hebben de meeste mensen restschuld na het aflopen van de hypotheek. In 35 procent van de gevallen is er 50.000 tot 100.000 euro restschuld na afloop van de hypotheektermijn, en in een kwart van de gevallen zelfs tot 200.000 euro. "Dat zijn serieuze bedragen natuurlijk. Daarmee kun je niet tot het einde van de looptijd wachten met het nemen van maatregelen," aldus Den Haan.

Spaarvarken en huis in balans