27 november 2020

ANBO over overwaarde hypotheek

Bekijk deze quotes van Alex van Scherpenzeel van ANBO over een hypotheek om de overwaarde van je huis te verzilveren. Bijvoorbeeld omdat je als oudere extra zorgkosten hebt of aanpassingen moet doen aan je woning.

Nieuwsgierig geworden? Klik hierom de volledige uitzending van twintig minuten te bekijken, die gemaakt is in het kader van De Week van AM.

ANBO vindt het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk keuzevrijheid hebben bij het verzilveren van de overwaarde. “Zo lopen mensen met een laag inkomen vaak tegen het probleem aan dat zij hun overwaarde helemaal niet kunnen verzilveren. Het inkomen is dan het struikelblok.”

Zo is de overwaardehypotheek van ABN AMRO (een ‘opeethypotheek’, waarbij de rente bij de schuld wordt opgeteld) vooral geschikt voor mensen met een hoger pensioeninkomen. Bij het overwaardeplan van RABO, waarbij de rente gedurende de looptijd variabel is, staan de maandlasten niet vast. Bij de Levensrentehypotheek van ASR is geen sprake van een opeethypotheek en daarvan kunnen ook mensen met een laag inkomen gebruik maken. Het aanbod van Nationale Nederlanden lijkt op ASR; de rente is echter niet vast, maar afhankelijk van de looptijd.

Van Scherpenzeel: “ANBO adviseert mensen die voor verzilveren willen kiezen altijd om niet over één nacht ijs te gaan. Neem de tijd om het product te zoeken dat bij je past en waarvan je denkt dat dit jou de beste mogelijkheden biedt om je plannen met het vrijkomende geld te realiseren.”

Naar overzicht
anbo-alex-in-gesprek-over-hypotheken
Inkomen