30 maart 2021

Rentemiddeling of overwaarde benutten?

Misschien heeft u het artikel in de Telegraaf gezien? ‘Kwetsbare ouderen de dupe van beleid rentebemiddeling’. Hoe zit dat nu precies?

Door aanscherping van de regels is rentemiddeling minder vaak mogelijk dan voorheen, zo bericht de Telegraaf. Het gaat hier om ouderen met een restschuld aan hypotheek.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling kan voordelig zijn als je een hypotheek hebt die voor een langere periode is afgesloten. Vaak zal dan de rente hoger zijn dan de huidige rente. Oversluiten naar een nieuwe hypotheek kost (veel) boeterente, terwijl veel ouderen niet voor een nieuwe hypotheek in aanmerking komen.

Door rentemiddeling blijf je gewoon je oude hypotheek houden; alleen voor de rente neemt men een soort gemiddelde van de rente die je hebt afgesloten en de huidige rente. Je maandelijkse rentebedrag daalt dus.

Maar de mogelijkheden zijn door nieuwe regels van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) beperkter geworden.

Alternatieven

Biedt de bank geen rentemiddeling aan, dan is een optie om te kijken naar de overwaardehypotheek. Niet voor alle senioren een alternatief, maar zeker een mogelijkheid om te overwegen.

Met een overwaardehypotheek haal je een deel van de overwaarde uit het huis, bijvoorbeeld als aanvulling op je inkomen of om een verbouwing te realiseren.

De nieuwe hypotheek heeft ook nog het voordeel dat in de meeste gevallen de rente lager zal zijn dan de huidige hypotheek.

Verschillen

Er zijn verschillende aanbieders met verschillende producten. De zogenoemde opeethypotheek komt veel voor. De rente die je verschuldigd bent, betaal je niet want die rente wordt bij de schuld opgeteld. De schuld wordt daarmee wel steeds groter. Bij overlijden zal de nalatenschap dan ook kleiner zijn.
Ook de aflossingsvrije hypotheek wordt aangeboden bij de overwaarde-producten.

Het aanbod is inmiddels flink toegenomen. Maar zoals bij alle financiële producten: ga niet over één nacht ijs; bedenk goed wat het doel is om de overwaarde aan te besteden, welk bedrag daarvoor nodig is en wat de nieuwe maandlast wordt.

Tip: check om de paar jaar of je nog goed zit met je hypotheek.

Naar overzicht
anbo-wonen-hypotheek-02
Inkomen