26 januari 2021

Haal geld uit de waarde van uw woning

Verzekeraar en hypotheekverstrekker a.s.r. heeft een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Speciaal voor mensen van pensioengerechtigde leeftijd: de WelThuis Levensrente hypotheek. Geestelijk vader Herbert Meinders legt uit.

Als ketenmanager bij verzekeringsmaatschappij en hypotheekverstrekker a.s.r. houdt Meinders zich bezig met het ontwikkelen, beheren en verkopen van nieuwe en bestaande hypotheken. Een aantal jaar geleden is a.s.r. hypotheken gaan ontwikkelen die gericht zijn op een kleinere doelgroep of een specifieke klantwens. Zo kwamen er leningen voor starters op de woningmarkt, kort daarop gevolgd door een hypotheek om de woning te verduurzamen. “Nu hebben we ons gericht op de wens van senioren, omdat we ook daar mogelijkheden zien”, vertelt Meinders. “Veel senioren hebben geld in hun woning zitten, maar dat geld komt daar niet zomaar uit. Voor een grote uitgave, het vervullen van een droom, een schenking met een warme hand of het aanpassen van de woning, kan het fijn zijn om wat geld uit de woning te kunnen halen. Daar hebben wij deze hypotheekvorm voor opgezet.”

Speciaal voor gepensioneerden

“We hebben er naar gestreefd om een product te ontwikkelen dat iedereen kan begrijpen en dat past bij de doelgroep waarvoor je het maakt”, legt Meinders uit. “In essentie is de WelThuis Levensrente hypotheek een normale aflossingsvrije hypotheek voor gepensioneerden. Zodra iemand met pensioen is, heeft die persoon een stabiel inkomen gekregen. Daar kijken wij naar bij het verstrekken. Door de zeer lage rente van dit moment* heeft bijna iedere gepensioneerde op dit moment voldoende inkomen om een significant deel van overwaarde op te kunnen nemen. Maar wat deze hypotheek bijzonder maakt is dat er óók nooit een rentewijziging plaats zal vinden. De klant die deze lening afsluit weet dus wat de maandlasten worden, voor zo lang als hij/zij in de woning blijft wonen. Dat geeft een hoop rust. Wil je toch aflossen, dan mag dat altijd. Maar daar is geen verplichting toe.”

Aflossingsblij

U heeft misschien ook wel de reclame gezien over ‘aflosblij’. Hierin proberen alle geldverstrekkers klanten te attenderen op de risico’s die verbonden zijn aan aflossingsvrije leningen die uiteindelijk toch terugbetaald moeten worden. “Onze klanten betalen de levensrente pas terug zij de woning verlaten. En ook als er straks geen zonder renteaftrek meer is, is deze hypotheek nog steeds passend bij het inkomen van onze klanten. We hebben echt geprobeerd een hypotheek te maken die onze klanten van een onbezorgde oude dag kan laten genieten”, aldus Meinders.

De helft van de woning verzilveren

Om het risico zo laag mogelijk te houden, ben je met de WelThuis Levensrente hypotheek beperkt tot het opnemen van vijftig procent van de waarde van je woning. Meinders legt uit waarom: “We willen ervoor zorgen dat als jij geld uit je woning haalt, je in de toekomst geen problemen met je lening krijgt. Dus we hebben gezegd dat de helft van de waarde van je woning een veilige limiet is om aan te houden. Voor de doelgroep is dat heel vaak voldoende en je voorkomt dat je na verkoop van de woning met een restschuld blijft zitten.”

Voor meer informatie over de hypotheek kunt u terecht op www.asr.nl of vraag naar de mogelijkheden bij uw hypotheekadviseur. A.s.r. heeft ook een video gemaakt over de WelThuis Levensrente hypotheek:

Dit artikel is een uitgebreide versie van een artikel dat is verschenen in ANBO Magazine.

 

*= rente 21 dec 1,6%. Alleenstaande met alleen aow kan dan € 164.000,- lenen en gehuwden met AOW kunnen € 225.000 lenen (mits de waarde van de woning voldoende is er er geen andere financiele verplichtingen zijn) Definitieve beoordeling zal altijd door a.s.r. worden uitgevoerd.

Herbert Meinders van a.s.r.