Woonzorgbuurtcentrum Humanitas in Deventer

De woningmarkt zit op slot, wordt vaak gezegd. Ook voor ouderen, omdat er niet voldoende seniorenwoningen zijn. Maar is dat wel zo? Langzamerhand komt er steeds meer variatie in het aanbod. Burgers nemen vaker het heft in handen, maar er zijn ook initiatieven van corporaties en andere marktpartijen. Ieder magazine staan we daarom stil bij een ‘alternatieve woonvorm’. Dit keer bij Woonzorgbuurtcentrum Humanitas in Deventer.

Woonzorgbuurtcentrum Humanitas is - zoals ze zelf zeggen - het warmste en meest gastvrije huis van Deventer. Met 124 vrijwilligers voor 190 bewoners heeft Humanitas het welbevinden van bewoners hoog in het vaandel staan én wil het een goede buur zijn voor de wijk. Buurtbewoners kunnen gebruikmaken van de faciliteiten. Er is een winkel, fitnesscentrum, wasserij en een kapsalon in te vinden, waar buurtbewoners ook naartoe komen. Eén keer per week is er een creatief knutseluur waar een mix van bewoners en buurtbewoners samen bezig zijn. In de belevingstuin werken statushouders en (buurt)bewoners samen met vrijwilligers aan het onderhoud.

Humanitas zoekt constant verbindingen. Ook tussen generaties. Zo komen kinderen van het kinderdagverblijf wekelijks op bezoek. Zij spelen spelletjes met hun ‘bonusopa’s en -oma’s’. Al sinds 2012 biedt Humanitas woonruimte aan zes studenten. Zij zetten zich 30 uur per maand in en wonen in ruil daarvoor kosteloos. Het is al jaren een groot succes en heeft veel navolging gekregen, in binnen- en buitenland. Dat past bij wat Humanitas wil zijn: een warm, inclusief huis voor iedereen: een woon-zorg-buurt-centrum.

Meer informatie vindt u op:
www.humanitasdeventer.nl
www.buurtcentrumkeizerslanden.nl

Kennisplatform ZorgSaamWonen

ZorgSaamWonen is een landelijk kennisplatform, opgericht in november 2019. De missie van het platform is om kennis en ervaringen te delen over wonen, welzijn en zorg. ZorgSaamWonen wil het fysieke en sociale domein, de stenen en de mensen, met elkaar verbinden. Kijk voor meer informatie op: www.zorgsaamwonen.nl