Coronavirus: de huidige situatie (21 jan 2021)

Avondklok vanaf zaterdag 23 januari

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dit betekent dat iedereen tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. 

KLIK HIER voor meer informatie over de avondklok.
 

Persconferentie 20 januari: Avondklok (mits de Kamer instemt) vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

Bericht van de Rijksoverheid: De lockdown wordt verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten. Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. 

LEES HIER meer over de nieuwe regels met betrekking tot de avondklok, bezoek aan huis, uitvaarten, reizen en vakantie. 

KLIK HIER voor een kort overzicht van alle maatregelen tot en met ten minste 9 februari 2021.
 

Nederland blijft tot tenminste 9 februari in lockdown

LEES HIER meer over de verlengde lockdown en de maatregelen tot en met 9 februari 2021. 

Start vaccinatieprogramma - woensdag 6 januari 2021

Op woensdag 6 januari is begonnen met het vaccineren van de eerste zorgmedewerkers in verpleeghuizen en medewerkers COVID-zorg in ziekenhuizen. KLIK HIER om meer te lezen over het vaccinatieprogramma. 

Wie krijgt als eerste een vaccinatie? En waar wordt er gevaccineerd? KLIK HIER

KLIK HIER voor 7 vragen en antwoorden over het vaccineren tegen het coronaviris.

Wilt u meer lezen over de keuze , de volgorde en de tijdlijn (vaccinatie-routekaart) voor het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus? KLIK HIER

Strenge lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan (persconferentie 14 december 2020)

Bericht van de Rijksoverheid: Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

Lees meer over de strenge lockdown

KLIK HIER voor een handig overzicht van de regels van afgelopen 14 december. 

Zie ook onze nieuwsberichten: 

anbo-gezondheid-avondklok

Reactie ANBO op corona-persconferentie kabinet (20 januari 2021)

Lees meer

Bijna helft ouderen verwacht kerst alleen of met z'n tweeën te vieren

Bijna helft ouderen verwacht kerst alleen of met z'n tweeën te vieren
(29 oktober 2020)

Lees meer >>

ANBO vreest voor grote eenzaamheid onder ouderen in tweede coronagolf

ANBO vreest voor eenzaamheid ouderen in tweede coronagolf
(13 oktober 2020)

Lees meer >>

Speciale coronalijn van ANBO weer open

Om oudere mensen in de tweede coronagolf te steunen en een hart onder de riem te steken te steken, heeft ANBO haar speciale telefoonlijn heropend. Iedereen die vragen heeft over het coronavirus of graag een praatje wil maken, kan ons op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bellen op: 0348 – 46 66 66.

Handige links

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de huidige situatie.

Op de website van het RIVM leest u o.a. meer over de symptomen van corona, wanneer u zich moet laten testen en wanneer u met de huisarts belt.

Bekijk hier het corona dashboard met de laatste cijfers en statistieken. 

Lees HIER meer over de quarantaine regels

Richtlijnen RIVM

Het is belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Vermijdt fysiek contact, was uw handen goed, nies of hoest in uw elleboog en blijf op 1,5 meter afstand. Als u ook maar enigszins twijfelt omdat u zich niet lekker voelt of (een beetje) hoest, ga dan niet op bezoek en laat u testen.

Coronatest

Vanaf 1 juni kunnen mensen met milde klachten die passen bij het coronavirus, een afspraak maken voor een coronatest. Het landelijke telefoonnummer om die afspraak te maken is 0800-1202. De test wordt vervolgens afgenomen bij één van de 80 GGD-teststraten in het land. Het gratis telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. 

Bekijk het webinar draaiboek Code Zwart 

Op 8 september 2020 organiseerde ANBO een webinar over de vraag wat er gaat gebeuren als er bij een eventuele volgende pandemie een tekort aan IC-bedden ontstaat. Twee experts gaven tijdens deze online bijeenkomst informatie over het zogenaamde draaiboek 'Code Zwart' dat artsen moet helpen bij de enorm moeilijke keuze wie op zo'n moment wel en wie niet wordt behandeld op de IC. 
Met deze informatie hopen we dat u zelf afwegingen kunt maken wat u zou willen. En er eventueel over in gesprek kunt gaan met naasten en uw huisarts.
 
U kunt het webinar Code Zwart hier terug kijken>>

Naar overzicht

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden