Coronavirus: de huidige situatie ( 14 september 2021)

Persconferentie 14 september 2021: Nederland vanaf 25 september verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd (bron: Rijksoverheid).

Lees meer over de versoepelingen vanaf 25 september

Wat zijn de regels vanaf 25 september?

DOWNLOAD: Document met alle coronaregels vanaf 25 september 2021

Papieren QR-code corona nu echt urgent (14 sept 2021)

Nu iedereen binnenkort op veel plaatsen een coronatoegangsbewijs nodig heeft, eist ANBO direct actie van het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat ouderen zonder moderne smartphone of printer niet buiten de boot vallen. Het telefonisch aanvragen van een coronabewijs op papier lukt nog steeds niet altijd. En ondanks aandringen van ANBO doet het ministerie nog te weinig. LEES MEER

Derde prik voor selecte groep met ernstige afweerstoornis, booster nu nog niet nodig (berichtgeving 14 sept)

Een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie mogelijk een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen (bron Rijksoverheid).

Lees meer over de derde prik 

Persconferentie 9 juli - Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden er nieuwe maatregelen

Bekijk de maatregelen vanaf 10 juli

Persconferentie 18 juni - Stap 4 openingsplan per 26 juni
"We zijn er bijna maar nog niet helemaal" 

 • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
 • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
 • Van thuis werken naar deels op kantoor
 • Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden
 • Sport en de anderhalve meter
 • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
 • Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. 
 • Gratis coronatest voor reizen

Lees meer over de versoepelingen per 26 juni

Persconferentie 28 mei - Stap 3 openingsplan per 5 juni

 • Thuisbezoek naar 4 personen
 • Groepsgrootte buiten 4 personen
 • Thuiswerken als dat kan blijft de norm. Samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing  zijn wel weer toegestaan.
 • Grote zalen. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten.
 • Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen van eenzelfde huishouden. 
 • In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Tijdens het oefenen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dat niet anders kan.
 • De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand.
 • Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.
 • Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. 
 • Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. 
 • Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter. 

Lees meer: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/05/28/open-tenzij-in-stap-3-met-voorwaarden-bijna-alles-open

Persconferentie 11 mei - Stap 2 - Openingsplan per 19 mei

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei. Lees meer:

De meest gestelde vragen over het reisadvies deze zomer:

https://www.anbo.nl/raad-daad/gezondheid/het-coronavirus/het-coronavirus-besmetting-en-verspreiding/wat-is-het

Persconferentie 20 april - Stap 1 versoepelingen vanaf 28 april

 • Terrassen open tussen 12:00 en 18:00 uur (met beperkingen)
 • Winkelen zonder afspraak, markten volledig open
 • Einde aan avondklok
 • Bezoekers thuis van 1 naar 2 personen
 • Maximaal 100 aanwezigen bij begrafenis
 • Theorie-rijexamens hervat

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openingsplan/stap-1-openingsplan

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/04/20/stap-1-winkels-en-terrassen-deels-open-einde-avondklok

Persconferentie 13 april - Huidige lockdown blijft tot en met 28 april

Er is een openingsplan gepresenteerd om stap voor stap de samenleving veilig te openen.

 • Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan
 • Buitenschoolse opvang open vanaf maandag 19 april
 • Per 26 april hoger onderwijs 1 dag per week open met toegangstesten
 • Bij gunstige cijfers kunnen op 28 april de terrassen en winkels open onder voorwaarden; vervalt de avondklok en mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1
 • Het streven is nog steeds dat alle nederlanders vanaf 18 jaar in juli een eerste prik hebben gehad
 • Volgende persconferentie 20 april

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/04/13/openingsplan-stap-voor-stap-meer-mogelijk 

Bekijk hier het openingsplan:  
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openingsplan

Persconferentie 23 maart

 • Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april
 • Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
 • Avondklok vanaf woensdag 31 maart naar 22:00 uur
 • Het streven is dat vanaf juli alle Nederlanders vanaf 18 jaar zijn gevaccineerd
 • Op zijn vroegst vanaf 26 april hoger onderwijs 1 dag per week open met sneltesten
 • Op 13 april is een volgende persconferentie

Lees meer: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/23/maatregelen-tegen-corona-blijven-gelden

Persconferentie 8 maart 2021

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Bericht van de Rijksoverheid: Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden. Hieronder hebben we een paar versoepelingen voor u op een rijtje gezet: 

Bezoekregeling verpleeghuizen (per direct)
Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in. 

Winkelen op afstand (vanaf dinsdag 16 maart)
Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn. Of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken, en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.

Sporten (vanaf dinsdag 16 maart)
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.

Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart
Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.

De avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur
Dit betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen. 

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 april
Dit betekent: blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 april. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Lees meer over de versoepelingen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/08/verdere-verruiming-lockdown-nog-niet-verantwoord

Lees ook ons nieuwsbericht: Snel meer versoepelingen coronaregels verpleeghuizen
 

Enkele versoepelingen vanaf 3 maart 2021

Lees meer: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/kabinetsplannen-coronaregels

Hoe werkt het winkelen op afspraak? 

Lees: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/winkels-en-contactberoepen/winkelen-op-afspraak 

De avondklok blijft nodig tot en met 15 maart 04.30 uur. (update 3 maart)

Lees: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok 

Coronaregels tijdens het winterweer (update 6 februari)

Er komt heel wat sneeuw en koud weer op ons af. Wat zijn nu de regels? Mag u buiten op een schaatsbaan schaatsen? Mag er buiten koek en zopie zijn? Mag u met meerdere mensen schaatsen of sleeën?

Lees het advies over winterpret

Persconferentie 2 februari: Lockdown wordt voortgezet

Bericht van de Rijksoverheid: Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen.

KLIK HIER voor meer informatie

De routekaart coronamaatregelen is aangepast. KLIK HIER voor de meest recente routekaart

Wanneer wordt u gevaccineerd? Bekijk HIER alle informatie over het vaccineren. 
 

Avondklok vanaf zaterdag 23 januari

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dit betekent dat iedereen tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. 

KLIK HIER voor meer informatie over de avondklok.
 

Persconferentie 20 januari: Avondklok (mits de Kamer instemt) vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

Bericht van de Rijksoverheid: De lockdown wordt verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten. Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. 

LEES HIER meer over de nieuwe regels met betrekking tot de avondklok, bezoek aan huis, uitvaarten, reizen en vakantie. 

KLIK HIER voor een kort overzicht van alle maatregelen tot en met ten minste 9 februari 2021.
 

Nederland blijft tot tenminste 9 februari in lockdown

LEES HIER meer over de verlengde lockdown en de maatregelen tot en met 9 februari 2021. 

Start vaccinatieprogramma - woensdag 6 januari 2021

Op woensdag 6 januari is begonnen met het vaccineren van de eerste zorgmedewerkers in verpleeghuizen en medewerkers COVID-zorg in ziekenhuizen. KLIK HIER om meer te lezen over het vaccinatieprogramma. 

Wie krijgt als eerste een vaccinatie? En waar wordt er gevaccineerd? KLIK HIER

KLIK HIER voor 7 vragen en antwoorden over het vaccineren tegen het coronaviris.

Wilt u meer lezen over de keuze , de volgorde en de tijdlijn (vaccinatie-routekaart) voor het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus? KLIK HIER

Strenge lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan (persconferentie 14 december 2020)

Bericht van de Rijksoverheid: Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

Lees meer over de strenge lockdown

KLIK HIER voor een handig overzicht van de regels van afgelopen 14 december. 

Zie ook onze nieuwsberichten: 

Speciale coronalijn van ANBO weer open

Om oudere mensen in de tweede coronagolf te steunen en een hart onder de riem te steken te steken, heeft ANBO haar speciale telefoonlijn heropend. Iedereen die vragen heeft over het coronavirus of graag een praatje wil maken, kan ons op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bellen op: 0348 – 46 66 66.

Handige links

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de huidige situatie.

Op de website van het RIVM leest u o.a. meer over de symptomen van corona, wanneer u zich moet laten testen en wanneer u met de huisarts belt.

Bekijk hier het corona dashboard met de laatste cijfers en statistieken. 

Lees HIER meer over de quarantaine regels

Richtlijnen RIVM

Het is belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Vermijdt fysiek contact, was uw handen goed, nies of hoest in uw elleboog en blijf op 1,5 meter afstand. Als u ook maar enigszins twijfelt omdat u zich niet lekker voelt of (een beetje) hoest, ga dan niet op bezoek en laat u testen.

Coronatest

Vanaf 1 juni kunnen mensen met milde klachten die passen bij het coronavirus, een afspraak maken voor een coronatest. Het landelijke telefoonnummer om die afspraak te maken is 0800-1202. De test wordt vervolgens afgenomen bij één van de 80 GGD-teststraten in het land. Het gratis telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. 

Bekijk het webinar draaiboek Code Zwart 

Op 8 september 2020 organiseerde ANBO een webinar over de vraag wat er gaat gebeuren als er bij een eventuele volgende pandemie een tekort aan IC-bedden ontstaat. Twee experts gaven tijdens deze online bijeenkomst informatie over het zogenaamde draaiboek 'Code Zwart' dat artsen moet helpen bij de enorm moeilijke keuze wie op zo'n moment wel en wie niet wordt behandeld op de IC. 
Met deze informatie hopen we dat u zelf afwegingen kunt maken wat u zou willen. En er eventueel over in gesprek kunt gaan met naasten en uw huisarts.
 
U kunt het webinar Code Zwart hier terug kijken>>

Naar overzicht

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden