Coronavirus: de huidige situatie (15 februari 2022)

Persconferentie 15 februari 2022: Het land gaat weer open. Alles kan weer open in 3 stappen 

Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar. (Bron: De Rijksoverheid)

Stap 1: per direct

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.

Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.

Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari

De laatste stap zetten we op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van:

  • het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn,
  • de verplichte 1,5 meter afstand,
  • het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel,
  • een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

15 maart

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Samen verder: adviezen voor iedereen

Na bijna 2 jaar ervaring met de corona-aanpak, hebben we geleerd hoe moeilijk het is om met maatregelen om te gaan die ons dagelijks leven beperken. En met versoepelingen. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Het virus is er nog steeds. Dus het blijft voor iedereen wel verstandig om u nog steeds aan de adviezen te houden die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken. Zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, afstand houden of het dragen van een mondkapje op plekken waar het druk is, voldoende frisse lucht, regelmatig een zelftest doen, testen bij klachten en het halen van een vaccin of boosterprik. (Bron: De Rijksoverheid)

Isolatie van 7 naar 5 dagen

Het isolatieadvies wordt versoepeld per vrijdag 18 februari. De isolatieduur wordt verkort van minimaal 7 dagen naar 5 dagen (indien 24 uur klachtenvrij). Iedereen gaat nog steeds in isolatie na een positieve test. Ook als u een boosterprik heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen. Als u positief bent getest met coronaklachten begint de isolatieperiode vanaf het moment dat u klachten kreeg. Als u positief getest bent zonder coronaklachten begint u met tellen vanaf de datum van de test. (Bron: De Rijksoverheid)

Lees meer over de nieuwe versoepelingen

Wat is het verschil tussen 1G, 2G en 3G? 

Lees HIER het antwoord

Persconferentie 25 januari 2022: 

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. (bron Rijksoverheid)

Het aantal besmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Naar verwachting zal het aantal coronapatiënten stijgen door deze versoepelingen. Toch heeft het kabinet besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving. (bron Rijksoverheid)

Lees meer

Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Het nieuwe quarantaineadvies vanaf 26 januari 2022

U hoeft niet meer in quarantaine (bron Rijksoverheid) na contact met een positief getest persoon als u

  • geen klachten hebt

EN:

  • een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat; OF
  • een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent; OF
  • in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden OF
  • langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
  • korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:

  • Blijf thuis en doe direct een zelftest.
  • Bij een positieve uitslag van de zelftest laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD.
  • Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat u thuis in isolatie.

In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Lees meer over de quarantaine check

Kort overzicht coronamaatregelen
 

Persconferentie 14 januari 2022: Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten over deze opening en de voorwaarden die gelden, zoals aanscherping van de mondkapjesplicht. Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen voort te zetten, tot dinsdag 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan. (bron: De Rijksoverheid)

Winkels en contactberoepen

De deuren van de winkels gaan dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags. (bron: De Rijksoverheid)

Quarantaine

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of al in 2022 corona heeft gehad, hoeft per direct niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Het quarantaine advies voor mensen met cruciale beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt. (bron: De Rijksoverheid)

Download een samenvatting van alle regels
 

Persconferentie 18 dec 2021: Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. (Bron: De Rijksoverheid)

Lees meer over de lockdown

Maatregelen en dringende adviezen vanaf zondag 19 december (Bron: De Rijksoverheid)

  • Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
  • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
  • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
  • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
  • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
  • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. (Bron: De Rijksoverheid)

Vanaf 70 jaar

Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden. (Bron: De Rijksoverheid)

Nieuws (17 dec) op nos.nl: OMT wil extra maatregelen tegen opmars omikron, 18 december spoedoverleg ministers

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat zeggen bronnen rondom het OMT tegen de NOS. De deskundigen van het OMT maken zich grote zorgen over de snelle verspreiding van de variant in Nederland. Lees verder op de website van de NOS

Persconferentie 14 december - Avond-lockdown is verlengd tot en met 14 januari 2022 en het basisonderwijs gaat een week eerder dicht

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld. (bron Rijksoverheid)

Daarom verlengt het kabinet de maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal basisonderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De BSO is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022. (bron Rijksoverheid)

Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Het kan zijn dat het inzicht van het OMT over de omikronvariant aanleiding geeft om dit weegmoment te vervroegen. (Bron: de Rijksoverheid)

Lees meer over de maatregelen

Omikron-variant

Vanwege de omikron-variant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Dat staat in de maatregelen die het demissionair kabinet net heeft gepubliceerd. (bron: NOS)

Boosterprik

De booster wordt gegeven na drie maanden in plaats van na zes maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. (bron: NOS)

Lees meer over de boosterprik

Persconferentie 26 november - Avond-lockdown en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heupoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is.

Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.

De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur en gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld. 

(Bron: de Rijksoverheid)

Maatregelen en dringende adviezen (bron: de Rijksoverheid) :

  • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur.
  • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
  • Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.
  • Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden.
  • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen binnen zijn.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
  • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest.
  • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, het dringende advies om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht, geen publiek bij sport, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector. (bron de Rijksoverheid)

Lees meer over de maatregelen

Bekijk een kort overzicht over de maatregelen

1,5 meter afstand weer verplicht vanaf 24 november 2021

Het demissionaire kabinet heeft bekend gemaakt dat vanaf woensdag 24 november het weer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Dit is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. 

Persconferentie 12 november 2021: Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen.

Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, komen er aanvullende maatregelen. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld. Bron: Rijksoverheid

Maatregelen korte termijn

Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur tot minimaal zaterdag 4 december gelden de volgende maatregelen. 

  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
  • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Voorgenomen maatregelen langere termijn

Als we de komende weken met elkaar de trend weten te keren en het aantal besmettingen daalt, denkt het kabinet dat er weer zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open kan. We kunnen dan overgaan op een bredere inzet van het coronatoegangsbewijs. Hiervoor wordt het wettelijk mogelijk gemaakt dat het coronatoegangsbewijs ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer te vragen. Deze wetsvoorstellen zijn vorige week al aangekondigd. Daar komt een nieuw wetsvoorstel bij. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Dit wetsvoorstel wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. Bron: Rijksoverheid

Lees meer over de nieuwe maatregelen

Boosterprik versneld van start

Vanaf vrijdag 19 november start de boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontact. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden. Bron: Rijksoverheid

Lees meer over de boosterprik

Persconferentie 2 november 2021: Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden. (bron: Rijksoverheid)

Mondkapjesplicht

Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangs-bewijzen gebruikt worden. Bijvoorbeeld in supermarkten en winkels.

Thuiswerken

Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over de nieuwe coronaregels

Download de folder met een overzicht van de nieuwe coronaregels

Boostervaccinatie 

Lees meer over de boosterprik

Persconferentie 14 september 2021: Nederland vanaf 25 september verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd (bron: Rijksoverheid).

Lees meer over de versoepelingen vanaf 25 september

Wat zijn de regels vanaf 25 september?

DOWNLOAD: Document met alle coronaregels vanaf 25 september 2021

Papieren QR-code corona nu echt urgent (14 sept 2021)

Nu iedereen binnenkort op veel plaatsen een coronatoegangsbewijs nodig heeft, eist ANBO direct actie van het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat ouderen zonder moderne smartphone of printer niet buiten de boot vallen. Het telefonisch aanvragen van een coronabewijs op papier lukt nog steeds niet altijd. En ondanks aandringen van ANBO doet het ministerie nog te weinig. LEES MEER

Derde prik voor selecte groep met ernstige afweerstoornis, booster nu nog niet nodig (berichtgeving 14 sept)

Een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een derde vaccinatie mogelijk een betere bescherming krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen (bron Rijksoverheid).

Lees meer over de derde prik 

Speciale coronalijn van ANBO weer open

Om oudere mensen in de tweede coronagolf te steunen en een hart onder de riem te steken te steken, heeft ANBO haar speciale telefoonlijn heropend. Iedereen die vragen heeft over het coronavirus of graag een praatje wil maken, kan ons op werkdagen van 09:00 tot 17:00 bellen op: 0348 – 46 66 66.

Handige links

Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over de huidige situatie.

Op de website van het RIVM leest u o.a. meer over de symptomen van corona, wanneer u zich moet laten testen en wanneer u met de huisarts belt.

Bekijk hier het corona dashboard met de laatste cijfers en statistieken. 

Lees HIER meer over de quarantaine regels

Richtlijnen RIVM

Het is belangrijk dat u zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Vermijdt fysiek contact, was uw handen goed, nies of hoest in uw elleboog en blijf op 1,5 meter afstand. Als u ook maar enigszins twijfelt omdat u zich niet lekker voelt of (een beetje) hoest, ga dan niet op bezoek en laat u testen.

Bekijk het webinar draaiboek Code Zwart 

Op 8 september 2020 organiseerde ANBO een webinar over de vraag wat er gaat gebeuren als er bij een eventuele volgende pandemie een tekort aan IC-bedden ontstaat. Twee experts gaven tijdens deze online bijeenkomst informatie over het zogenaamde draaiboek 'Code Zwart' dat artsen moet helpen bij de enorm moeilijke keuze wie op zo'n moment wel en wie niet wordt behandeld op de IC. 
Met deze informatie hopen we dat u zelf afwegingen kunt maken wat u zou willen. En er eventueel over in gesprek kunt gaan met naasten en uw huisarts.
 
U kunt het webinar Code Zwart hier terug kijken>>

Gerelateerd dossier

ANBO | Dossier: coronavirus
Dossier: coronavirus

ANBO Advies

  • Persoonlijk advies
  • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
  • Snel antwoord op uw vraag
  • Het ANBO Adviesteam is er voor u
  • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
  • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
  • Exclusief en gratis voor leden

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden