Wanneer krijg ik een boosterprik?

Wanneer krijg ik een boosterprik? 

Mensen geboren tot en met 2003 komen nu in aanmerking voor een boosterprik (berichtgeving 4 jan 2022) 

Klik hier voor meer informatie

Om een afspraak te maken hoeft u niet te wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM.

Klik hier om online een afspraak te maken of bel met het Landelijk Vaccinatie Afspraken-nummer 0800-7070. Dit kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur.
Let op: bij drukte moet u langer wachten. 

Ook op de website van het RIVM staat meer informatie. 

Heeft u vragen over de boostervaccinatie?

Lees het interview met RIVM-expert Lieke Sanders met 10 vragen over de boostervaccinatie 

Lees het interview

Nieuwsbericht van ANBO (21 dec 2021): Miljoen ouderen hebben nakijken bij boosterprik. Klik hier om het nieuwsbericht te lezen.

Boosteren (informatie over de boosterprik tijdens de persconferentie van 18 december 2021)

Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een booster aangeboden. Alleen met een booster ben je beter beschermd tegen deze variant. Het streven is dat zo veel mogelijk 60-plussers voor de jaarwisseling hun boosterprik halen. Daar waar de capaciteit het toelaat zullen 60-plussers die in januari pas een afspraak hebben, worden uitgenodigd hun afspraak te vervroegen. Ze krijgen hierover in de loop van volgende week een sms. Neem hierover niet zelf contact op met de GGD. Rond 7 januari zullen alle 18-plussers de kans hebben gekregen om een online afspraak te maken voor een boostervaccin. In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen. (Bron: De Rijksoverheid)

Maak uw afspraak zo veel als mogelijk online. Dat helpt de GGD om de boostercampagne zo soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Bent u niet handig met de computer, vraag dan hulp aan kinderen of kennissen. Ook bij de bibliotheek zijn mensen die u kunnen helpen. (Bron: De Rijksoverheid)

Lees meer over de persconferentie van 18 december

Nieuws ANBO (18 dec) Geef zestigplussers eerst de kans de boosterpik te halen

De ouderenorganisaties vrezen dat mensen - na de afkondiging van vanavond van de zware lockdown - massaal de corona-afsprakenlijn gaan bellen, terwijl ouderen er nu al niet doorkomen. Gevolg is dat straks de jongere leeftijdscategorieën aan de beurt komen, maar niet alle zestigplussers die dat willen hun prik hebben gehad. Zeker nu minister De Jonge heeft aangeven dat álle 18-plussers in de komende weken de gelegenheid moeten krijgen een boostervaccinatie te halen. (Bron: De Rijksoverheid)

Lees het hele nieuwsbericht

NIEUWS (17 dec): Afspraak maken voor boosterprik blijkt hels karwei: 'Ik wil de prik juist wél, maar krijg hem niet' (Hart van Nederland)

Overbelaste telefoonlijnen, geen uitnodigingsbrief ontvangen, niet dichtbij gevaccineerd kunnen worden. Het loopt op zijn zachtst gezegd niet soepel met de boosters. Iedereen wil zo snel mogelijk een prik, maar de GGD is nog in de weer met opschalen en kan de drukte nu niet aan. (bron: Hart van Nederland 17 dec 2021) Bekijk het hele bericht van Hart van Nederland over de boosterprik

Handleiding online een afspraak maken voor een boosterprik

Om mensen te helpen die niet zo digitaal vaardig zijn toch online een afspraak te maken, heeft het ministerie van VWS een handleiding gemaakt. Die vindt u onder onderstaande knop.  

Handleiding online boosterprik afspraak maken

Na 3 maanden - tijd tussen 1e vaccinatie en de boosterprik (berichtgeving persconferentie 14 dec 2021)

De boostervaccinatie moet minimaal 3 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heeft u corona gekregen na uw vorige vaccinatie(s)? Dan moet er 3 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten. Voor de griepprik en de pneumokokkenprik geldt dat deze 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven kan worden. (bron: Rijksoverheid)

Eerder was de tijd tussen de eerste vaccinaties of coronabesmetting en de boostervaccinatie 6 maanden. In 6 maanden kan de immuniteit zich beter opbouwen dan in 3 maanden. Door de omikronvariant moeten mensen sneller beschermd zijn. Daarom wordt nu gekozen om na 3 maanden al een boostervaccinatie aan te bieden. In de richtlijnen van  het RIVM staat dat een booster vanaf 3 maanden na de laatste prik of coronabesmetting gegeven kan worden. (bron: Rijksoverheid)

Vanaf 18 jaar

Uiterlijk in de tweede helft van januari krijgt iedereen van 18 jaar en ouder een boosterprik aangeboden.  

Maak een afspraak voor een boostervaccinatie

Via de website Coronatest.nl kunt u een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Dit kan als u hiervoor bent opgeroepen of uitgenodigd op basis van uw leeftijd of vanwege het werk dat u doet.

Controleer of u in aanmerking komt voor de boostervaccinatie. Klik hiervoor op de button hieronder.

Check of u in aanmerking komt

Telefonisch een afspraak maken

Zodra u aan de beurt bent voor de boostervaccinatie, kunt u ook telefonisch een afspraak maken. Bel dan het Landelijk Vaccinatie Afspraken-nummer 0800-7070. Dit kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur.
Let op: bij drukte moet u soms langer wachten. 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Wanneer krijg ik mijn boosterprik? | ANBO

Hoeveel tijd moet er tussen mijn eerste vaccinatie(s) en de booster zitten? 

Er moet minimaal 3 maanden tussen je laatste vaccinatie en de booster zitten. Eerder prikken is niet zinvol. 

Hoeveel tijd moet er tussen de booster en de griepprik zitten? 

Er moet 2 weken tussen zitten.

Ik heb corona gehad en twee keer een prik gehaald. Moet ik nog een booster? 

Ook als je corona hebt gehad, krijg je een uitnodiging voor een boosterprik. 

Lees meer veel gestelde vragen op de website van het RIVM

Boostervaccinatie met mRNA-vaccins

Alle mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie krijgen een mRNA-vaccin aangeboden: BioNTech/Pfizer of Moderna. Ongeacht het vaccin waar ze eerder mee zijn geprikt.

Tijd tussen eerste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie

De boostervaccinatie moet minimaal 3 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heeft u corona gekregen na uw eerste vaccinatie(s)? Dan moet er ook 3 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten. Voor de griepprik geldt dat deze 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven kan worden.

Verschil derde prik en boosterprik

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Zij zijn dan al optimaal beschermd. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen.

Ook het al dan niet krijgen van een derde prik heeft geen gevolgen voor uw coronabewijs.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over de boosterprik

ANBO Nieuwsbericht (26 november) Zet leger zo snel én breed mogelijk in voor boosterprik

De boosterprikken moeten zo snel mogelijk worden gegeven, vinden de gezamenlijke ouderenorganisaties. Het is een goed idee om Defensie hiervoor in te zetten. Voor het einde van het jaar moeten alle 60-plussers die dat willen een derde prik hebben gehad.

Lees het hele nieuwsbericht

ANBO Nieuwsbericht (22 november 2021): Boosterprik-afspraak maken kan nu ook zonder brief

Iedereen die in 1936 of eerder is geboren, kan telefonisch een afspraak maken voor de boosterprik. Het is niet nodig om te wachten op de brief met een uitnodiging van het RIVM.

Lees het hele nieuwsbericht

ANBO Nieuwsbericht (17 november 2021): Eerste uitnodigingen boosterprik de deur uit

De eerste uitnodigingsbrieven voor de boosterprik zijn vandaag (17 november) de deur uitgegaan en liggen morgen op de mat bij 80-plussers. Krijgt u zo’n brief, dan kunt u telefonisch of digitaal een afspraak maken met de GGD. De eerste prikken kunnen vrijdag (19 november) worden gezet.

Lees het hele nieuwsbericht

ANBO Nieuwsbericht (9 november 2021): Prik bewoners verpleeghuizen allemaal snel én tegelijk

Bewoners van verpleeghuizen moeten zo snel mogelijk én allemaal tegelijk de boosterprik krijgen. ANBO vindt een herhaling van de manier waarop de vaccinatie in het voorjaar verliep, onacceptabel.

Lees het hele nieuwsbericht

Bent u nog geen lid van ANBO?

Klik hieronder om meer te lezen over het lidmaatschap van ANBO. 

Lees meer over het lidmaatschap

We worden steeds ouder. En we leven niet alleen langer, maar we werken en zorgen ook langer. Wat ouder worden voor u ook betekent, ANBO is er voor u. Wij komen op voor de belangen van senioren op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. Wij maken ons hard voor een goed pensioen, geschikte woningen en toegankelijke gezondheidszorg. En wij zijn er voor u met informatie, advies, hulp, service en voordeel. ANBO is uw gids voor goed ouder worden!

ANBO | Wanneer krijg ik mijn boosterprik | Boostervaccinatie

Oudere berichten:

De Jonge wil inhaalslag: 60-minners kunnen vanaf januari boosterprik halen (berichtgeving 3 dec 2021)

Minister De Jonge wil een inhaalslag maken met de boostercampagne en daarvoor vraagt hij de hulp aan iedereen die kan prikken. Voor 1 januari moeten alle 60-plussers een boosterprik krijgen, de 60-minners zijn vanaf januari aan de beurt. Dat heeft De Jonge bekendgemaakt. "Iedereen krijgt binnen zeven maanden na zijn laatste vaccinatie een oproep voor de booster", belooft De Jonge. (bron: RTL Nieuws)

LEES HET HELE ARTIKEL OVER DE INHAALSLAG

Mensen tussen de 60 en 80 jaar

Na de 80-plussers worden mensen tussen de 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op vrijdag 12 november besloten na overleg met het RIVM, GGD GHOR en de zorgkoepels. Als de 60-plussers geweest zijn krijgt de rest de gelegenheid. Bron: Rijksoverheid

LEES HET BERICHT VAN DE RIJKSOVERHEID OVER DE BOOSTERPRIK

Mensen geboren in 1940 uitgenodigd voor corona boostervaccinatie (berichtgeving 2 dec 2021)

Mensen geboren in 1940 kunnen nu online een afspraak inplannen bij de GGD voor een corona boostervaccinatie. Dit kan via www.coronavaccinatieafspraak.nl. Voor een online afspraak is het niet nodig om op de uitnodigingsbrief te wachten. Wie liever een telefonische afspraak maakt, moet eerst de brief afwachten. (bron: RIVM)

Iedereen die in 1936 of eerder is geboren, kan telefonisch een afspraak maken voor de boosterprik.

Het is niet nodig om te wachten op de brief met een uitnodiging van het RIVM. Als u een afspraak wilt maken, kunt u bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. Dat kan elke dag tussen 08.00 en 20.00 uur. Door de drukte kan er wel een wachttijd zijn.

LEES MEER OVER DE BOOSTERPRIK

De campagne Boosterprik is versneld

De boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontact is begonnen. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden.

Naar overzicht

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Alleen voor leden van ANBO. Ook profiteren van deze voordelen?

Lid worden