13 september 2021

Papieren QR-code corona nu echt urgent

Nu iedereen binnenkort op veel plaatsen een coronatoegangsbewijs nodig heeft, eist ANBO direct actie van het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat ouderen zonder moderne smartphone of printer niet buiten de boot vallen. Het telefonisch aanvragen van een coronabewijs op papier lukt nog steeds niet altijd. En ondanks aandringen van ANBO doet het ministerie nog te weinig.

Het ministerie van VWS erkent dat er een probleem is met het informatienummer over corona (0800-1351) en noemt dit ‘heel vervelend’ en ‘pijnlijk’. ANBO kreeg de afgelopen tijd veel klachten van leden die het niet lukte om, met hun BSN-nummer en postcode, een QR-code op papier thuisgestuurd te krijgen.

Papieren QR-code

De medewerkers aan de telefoon gaven soms foute informatie en zeiden dat het niet mogelijk was een QR-code via de post te ontvangen. Ook krijgen veel mensen een bandje te horen waarop ze veel nummers moeten intoetsen. Dat lukt lang niet iedereen. Op sommige momenten zijn de wachttijden onacceptabel lang.

Tijd dringt

Volgens het ministerie zijn de medewerkers op het callcenter nogmaals geïnstrueerd. Ze zouden nu geen verkeerde informatie meer moeten geven. Maar ANBO wil verder dat alle bellers een medewerker aan de lijn krijgen die hen persoonlijk kan helpen.

De tijd begint te dringen, want vanaf 25 september wordt het op steeds meer plekken nodig om een QR-code te laten zien, zoals in restaurants en theaters. Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben.

Ondersteun onze strijd en word lid

Ouderen zonder smartphone of printer mogen dus niet buiten de boot vallen. Ook zij moeten vanaf 25 september gewoon naar een restaurant of theater kunnen. ANBO strijdt om dit mogelijk te maken. Ondersteun onze strijd en word lid. Samen staat we sterker!

Lees meer over het lidmaatschap en word lid
 

Meer informatie 

Lees meer in ons dossier

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
anbo-bewijs-vaccinatie-corona_0.jpg
Gezondheid