Wat is er bekend over de Omikron variant?

Wat is er bekend over de Omikron variant?

De coronavariant Omikron werd eind november 2021 voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika.  Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken. De omikronvariant neemt snel in aandeel toe. Ook in Nederland. (bron: RIVM)

Nieuws (17 dec) op nos.nl: OMT wil extra maatregelen tegen opmars omikron, 18 december spoedoverleg ministers

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat zeggen bronnen rondom het OMT tegen de NOS. De deskundigen van het OMT maken zich grote zorgen over de snelle verspreiding van de variant in Nederland. Lees verder op de website van de NOS

Wat is de omikronvariant?

De coronavariant Omikron werd voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. Daar neemt de omikronvariant snel in aandeel toe. Dat kan er op wijzen dat deze variant besmettelijker is dan de deltavariant die we nu vooral in Nederland zien. Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken. (bron: RIVM)

De variant lijkt zich snel te verspreiden. De kleine veranderingen (mutaties) lijken ook bij deze variant vooral te zitten in de stekeltjes van het coronavirus: het spike-eiwit. Opvallend is dat deze variant een ongewoon groot aantal mutaties in dit eiwit heeft. Een aantal mutaties zit op plekken die mogelijk zorgen dat de eigenschappen van het virus veranderen. (bron: RIVM)

Of de virusvariant ook zorgt dat mensen ernstiger ziek worden van het coronavirus is nog niet bekend. Er zijn berichten uit Zuid-Afrika dat de ziekte bij de omikronvariant milder verloopt. Of dat ook echt zo is, moet uit nader onderzoek blijken. Ook is nog niet duidelijk hoe de virusvariant reageert op de bestaande vaccins of bij mensen die het coronavirus al eerder hebben gehad. (bron: RIVM)

Lees meer op de website van het RIVM

Tot dinsdag 14 december  2021 13.00 uur werd bij in totaal 105 mensen in Nederland de omikronvariant van het coronavirus aangetoond (bron: RIVM

 • 80 mensen met een reisgeschiedenis naar zuidelijk Afrika
 • 3 contacten van mensen bij wie omikron eerder werd aangetoond
 • 15 personen zonder directe of indirecte link met zuidelijk Afrika
 • 7  mensen waarbij het bron- en conctactonderzoek nog loopt. 

Dit is het aantal zonder de 18 personen met omikron op de vluchten uit Zuid-Afrika van 26 november.

4 Vragen over de Omikron-variant

Bekijk hieronder de korte film van het RIVM over het Omikron-variant. 

Omikronvariant in twee eerder afgenomen testmonsters gevonden (dinsdag 30 november)

Het RIVM heeft de coronavariant omikron aangetroffen in twee testmonsters die al eerder in november in Nederland waren afgenomen.

Lees het bericht van het RIVM

De Omikronvariant is tot nu toe bij 13 positieve testen aangetroffen (zondag 29 nov)

Op 26 november zijn 624 uit Zuid-Afrika terugkerende passagiers door GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst Kennemerland op Schiphol getest op het coronavirus. Daarvan kregen 61 passagiers een positieve testuitslag. Om vast te stellen om welke coronavariant het gaat zijn deze testmonsters voor verdere analyse naar het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gestuurd. In dit nog lopende sequentieonderzoek is tot nu toe bij 13 van de  positieve testen de omikronvariant vastgesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen. (bron: RIVM)

Lees meer op de RIVM website

Berichtgeving van de NOS op zaterdag 27 november: Coronavariant Omikron is vermoedelijk in Nederland aangetroffen.

Van de vrijdag teruggekeerde passagiers uit Zuid-Afrika zijn vermoedelijk een aantal mensen besmet met de omikronvariant. Dat meldt het RIVM, dat de positieve tests van 61 passagiers heeft onderzocht op de nieuwe coronavariant. 

"Bij een aantal snelle testen is er een afwijking gevonden in het zogenoemde spike-eiwit, wat duidt op een afwijkende virusvariant", zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends in een toelichting aan de NOS. "Daarom hebben wij een sterk vermoeden dat het om omikron gaat. Een sequentietest moet daarover uitsluitsel geven en die uitslag komt morgen in de loop van de dag binnen."

Alle positief geteste reizigers zitten in isolatie in een hotel op Schiphol of thuis. Ook benadert de GGD zo'n 5000 mensen die sinds maandag terug zijn gekeerd uit zuidelijk Afrika. Ook zij moeten zich laten testen.

Er is nog veel onduidelijk over de omikronvariant. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe coronavariant B.1.1.529 ingedeeld in de categorie "zorgelijke varianten". De reden is dat deze variant die vooral in Zuid-Afrika en Botswana rondwaart zich sneller lijkt te verspreiden dan andere varianten, concludeert een WHO-werkgroep van coronaexperts.

(bron: NOS)

Lees het bericht op de NOS website


Lees meer op de website van het RIVM

ANBO | Wat is er bekend over de Omikron-variant

ANBO Advies

 • Persoonlijk advies
 • Hulp bij u thuis, per telefoon of via e-mail
 • Snel antwoord op uw vraag
 • Het ANBO Adviesteam is er voor u
 • Direct, persoonlijk en telefonisch bereikbaar!
 • ANBO leden waarderen ons advies met een 8,5
 • Exclusief en gratis voor leden

Geen antwoord gevonden op uw vraag?

Wilt u ook toegang tot alle informatie en diensten van ANBO, word dan nu lid.

Lid worden