2 juli 2020

Voorkom straatroof! ANBO geeft tips

De afgelopen tijd zijn helaas verschillende oudere mensen in de provincie Utrecht slachtoffer geworden van brutale straatroof. ANBO geeft tips hoe u kunt voorkomen dat het u overkomt.

Mensen die slachtoffer zijn van een straatroof, een babbeltruc of inbraak, hebben daar vaak nog lang last van. Daarom besteden we bij ANBO veel aandacht aan veiligheid. We geven tips, organiseren veiligheidsbijeenkomsten en de Veiligheids10Daagse (die dit jaar in oktober plaatsvindt) en we bieden onze leden een (gratis) Veiligheidscheck bij hen thuis aan.

Liane den Haan van ANBO: “Babbeltrucs, straatroof en tegenwoordig ook online; criminelen doen van alles om mensen op te lichten. Helaas zijn ouderen daar regelmatig het slachtoffer van. Vanuit ANBO doen we er van alles aan om ouderen weerbaarder te maken. En zich veilig te voelen. Want dat is van groot belang: dat je je huis, maar ook op straat en online veilig voelt.”

Tips tegen straatroof

  • Loop op een trottoir, waar mogelijk, niet aan de kant van het fietspad of de weg, maar aan de kant van de huizen. Zo kan een dief op de fiets of scooter minder makkelijk bij/aan u komen.
  • Draag geen dure spullen zichtbaar bij u. En houd ze ook niet in uw hand (zoals een mobiele telefoon of uw portemonnee).
  • Draag een (hand)tas het liefst onder de jas, of anders stevig onder de arm. En aan de voorkant (bij uw buik).
    Neem ook niet teveel geld mee.
  • Als iemand uw tas afpakt, laat dan zo snel mogelijk los. Als u vasthoudt, kunt u zich bezeren en is de kans op geweld door de dader groter (en daarmee de kans op fysiek letsel).
  • Vermijd plaatsen die bekend staan als risicogebied en ga niet pinnen bij afgelegen geldautomaten of op slecht verlichte plekken.

Doe altijd aangifte

Liane den Haan: “We horen ook regelmatig dat dieven - met z’n tweeën - iemand op straat aanspreken en bijvoorbeeld de weg vragen. De één houdt iemand aan de praat en de ander berooft hem of haar. Trap daar dus niet in. En zet bijvoorbeeld uw tas niet neer als iemand u iets vraagt op straat.”

Bent u toch slachtoffer van straatroof of een babbeltruc op straat? Doe dan altijd aangifte. Dan kan de politie proberen om de criminelen op te sporen en aan te houden.

Straatroof - dief pakt portemonnee