29 september 2019

Nieuw: ANBO Veiligheidsconsulent komt voor een veiligheidscheck bij u thuis!

Diefstal, oplichting, babbeltrucs aan de deur of telefoon, het komt steeds meer voor. En ouderen zijn vaak het doelwit. Een goede reden voor ANBO om samen met het ministerie Justitie en Veiligheid de actie 'Veilig in en om het huis' te starten, waarin vrijwilligers worden opgeleid tot Veiligheidsconsulenten. Deze veiligheidsconsulenten komen - als u dat wilt - bij u thuis voor een veiligheidscheck. Iets voor u? Lees dan snel verder!  

Marius van Gorssel, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en Louis Sessink, oud-docent aan de politieacademie, leiden ANBO-vrijwilligers op om veiligheidschecks bij leden thuis uit te voeren. "Je kunt het zo gek niet bedenken of we kaarten het aan in de training", vertelt Louis Sessink. "De vrijwilligers leren we onder andere over goed hang- en sluitwerk, digitale veiligheid en internetfraude. Want met gewoon goede tips kom je al een heel eind. Bijvoorbeeld wat je moet doen als er iemand aan de deur komt collecteren, hoe vraag je om een legitimatiebewijs en hoe ziet zo'n bewijs eruit?

Geraffineerde babbeltrucs

Ouderen zijn beter van vertrouwen en willen mensen aan de deur graag helpen, dus zijn ze een geliefd doelwit. Babbeltrucs kunnen zo geraffineerd zijn. Want er kan een moeder met een baby op haar arm voor de deur staan met de vraag of ze even kan bellen. Laat zo iemand maar eens in de kou staan. Maar terwijl je aan de praat wordt gehouden sluipt er aan de achterkant zo iemand naar binnen zonder dat je het door hebt. Dus kun je toch beter de deur dicht doen en zelf vóór iemand gaan bellen. Tijdens een consult maken vrijwilligers de leden zich bewust hierover. Want vaak is het onwetendheid waardoor mensen gemakkelijk te misleiden zijn."

Klik hier voor meer info over babbeltrucs

Ook een veiligheidscheck? Meld u aan!

Bent u benieuwd hoe u de veiligheid en in en rond uw woning kunt vergroten? Maak dan een afspraak met een van onze Veiligheidsconsulenten. Die komen gratis thuis bij onze leden. Een afspraak maken kan via de ANBO Raad & Daad Advieslijn: 0348 46 66 88. Onze medewerkers zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 15.00 uur. Mailen kan uiteraard altijd, naar raadendaad@anbo.nl. Bent u nog geen lid, maar wilt u wel een veiligheidscheck doen?

Word dan snel lid!

 

ANBO in het nieuws over de veiligheidscheck

In de komende uitgave van ANBO Magazine, die op 22 oktober verschijnt, vindt u meer informatie over de ANBO Veiligheidsconsulent en de veiligheidscheck.

Klik hier voor het item in het NOS Journaal

Klik hier voor het bericht op de site van de NOS

Inbreker aam de deur
Wonen