4 juli 2019

Het leven is fors duurder geworden

Het leven is flink duurder geworden. De consumentenprijzen zijn in juni met liefst 2,7 procent gestegen. Groente werd zelfs 9,4 procent duurder dan een jaar terug. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft bekendgemaakt.

"Iedereen merkt het als hij bij de supermarkt moet afrekenen", zegt ANBO-directeur-bestuurder Liane den Haan. "Waar in heel wat cao's loonsverhogingen worden afgesproken, zien ouderen dat hun pensioen al jaren stilstaat en zelfs kortingen dreigen. Alleen de AOW wordt mondjesmaat verhoogd, maar dat is niet genoeg. Het geeft aan dat er echt iets met pensioenen moet gebeuren."

Dagelijkse boodschappen

Het CBS spreekt van de 'consumentenprijsindex' (CPI). Dat is niet precies hetzelfde als prijsinflatie. Bij de CPI wordt de prijsontwikkeling van een pakket van goederen gemeten: dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Bij de officiële prijsinflatie worden ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud meegewogen. Maar de CPI geeft eigenlijk beter aan wat de mensen als inflatie ervaren.

De CPI ging begin dit jaar al iets harder omhoog, omdat de regering het lage btw-tarief verhoogde van zes naar negen procent. Die stap hing overigens samen met een verlaging van de loonbelasting en zou een korte 'inflatieschok' geven, die zou moeten weg ebben. Maar nu is de index op jaarbasis met 2,7 procent omhoog gegaan, een stijging ten opzichte van mei toen 2,3 procent werd genoteerd.

Voedingsmiddelen

Belangrijkste producten die duurder werden waren zowel huisvesting, water en energie als voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. "Die vormen de basis van de uitgaven van een huishouden", zegt Den Haan. "We hebben al eerder geprotesteerd tegen de verhoogde btw op groente en fruit."

De CBS-cijfers onderstrepen dat nog eens. "De hoogste prijsstijging voor voeding in meer dan tien jaar", schrijft het instituut. "Afgelopen maand waren de voedingsprijzen 4,8 procent hoger dan een jaar eerder."

Dubbele rekening

In heel Europa bleef de vergelijkbare CPI op 1,2 procent hangen. "Dat is wel cynisch: de Europese Centrale Bank wil die inflatie op 2 procent krijgen en drukt daarvoor de rente onder de nul procent. Dat lukt niet, maar mede daardoor kunnen pensioenfondsen niet indexeren. "Ondertussen betalen gepensioneerden een dubbele rekening: een hogere inflatie dan de doelstelling en ondertussen geen indexatie vanwege diezelfde doelstelling", constateert Liane den Haan.