14 september 2023

Koopkrachtcijfers verontrustend

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vandaag de koopkrachtcijfers voor 2022 bekend. Geen verrassing dat het beeld vooral negatief is. Oorzaak is uiteraard de sterk gestegen inflatie in het afgelopen jaar.

Gepensioneerden leverden vorig jaar gemiddeld 3% in. Vooral gepensioneerden met een middeninkomen of een hoger inkomen kwamen in de min. Alleen gepensioneerden met een laag inkomen profiteerden van het invoeren van de energietoeslag. Die groep zag de koopkracht met bijna 3% stijgen.

Nieuw overheidsbeleid

Wij verwachten dat het beeld voor 2023 wat gunstiger zal zijn. Vooral bij middeninkomens. Enerzijds door een lagere inflatie dan vorig jaar, maar ook door nieuw overheidsbeleid. Dat zorgde ervoor dat de AOW dit jaar ruim 8% hoger is dan in 2022. Bovendien kwamen meer mensen voor zorgtoeslag in aanmerking, omdat de inkomensgrens fors is verhoogd. 

Daarnaast konden de meeste pensioenfondsen hun pensioenen verhogen. In totaliteit neemt daardoor het besteedbaar inkomen van gepensioneerden toe.

Aantasting

Het nieuwe kabinet zal voor een grote koopkrachtuitdaging komen te staan. Snel in te voeren maatregelen zijn nodig als de economische situatie leidt tot aantasting van de koopkracht.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO - koopkracht van niet alle gepensioneerden in de plus