17 maart 2020

Coronavirus gebruikt voor pinpasfraude en phishing

Helaas wordt het coronavirus ook gebruikt voor pinpasfraude en om mensen op te lichten. Eerder waarschuwde ANBO al tegen babbeltrucs over corona. Nieuw is dat criminelen met phishing proberen toegang te krijgen tot uw bankgegevens. En we krijgen signalen dat mensen ouderen aanbieden om boodschappen te doen en dan misbruik maken van hun pinpas.

Criminelen zien op dit moment hun kans schoon om mensen geld afhandig te maken, die vanwege het coronavirus thuis werken of veel meer thuis zijn. “Dat is voor veel mensen een afwijkende situatie en criminelen proberen daar misbruik van te maken door een mail te sturen hoe iemand thuis moet werken of in moet loggen,” aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Weliswaar gaat het in de meeste gevallen om mensen die werken, maar ik ga er vanuit dat criminelen het ook bij ouderen uitproberen.”

Pinpas niet meegeven

Daarnaast krijgen we signalen van pinpasfraude waar we ouderen voor willen waarschuwen. Liane den Haan: “Het is natuurlijk heel aardig dat mensen - zeker met de coronacrisis - spontaan aanbieden om boodschappen voor iemand te doen. Ons advies is: geef nooit zomaar je pinpas aan iemand mee. En geef ook niemand toegang tot je bankrekening. Als iemand boodschappen voor je doet, maak dan zelf het bedrag aan iemand over.”

Tips om phishing te voorkomen

  1. Vertrouwt u een mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het wel klopt.
  2. Krijgt u een link om thuis te werken? Dat doen bedrijven over het algemeen niet. Trap hier niet in tenzij het expliciet is afgesproken.
  3. Bent u ergens anders dan thuis? Gebruik dan een beveiligde, liefst VPN-verbinding om indringers te voorkomen.
  4. Aangaande de COVID19-afbeeldingen (afbeeldingen van het Coronavirus): klik hier nooit zomaar op. Dat geldt in het algemeen voor afbeeldingen overigens. Zoekt u een dergelijke afbeelding? Haal ze dan van websites die je vertrouwt, zoals het RIVM.

Liane den Haan: “Het algemene advies is zoals met alle phishing: blijf alert en tel tot 10 voor u ergens op klikt!”

Lees ook: tips tegen babbeltrucs over coronavirus

ANBO waarschuwde al eerder voor babbeltrucs over het coronavirus.

Klik hier voor het betreffende artikel

 

pinpas