Interview met Maria Genova

Het internet is een geweldige plek om informatie op te zoeken, in contact te blijven, dingen te kopen en ... waarvoor eigenlijk niet? Heel begrijpelijk dus dat we steeds meer online zijn. Dat maakt de digitale wereld helaas ook aantrekkelijker voor oplichters. Journalist en schrijver Maria Genova wil Nederland digitaal veiliger maken. “Ga er maar vanuit dat je een keer aan de beurt bent. Niemand is onkwetsbaar.”

De digitale wereld en tips om uzelf online te beschermen

U heeft over diverse onderwerpen boeken geschreven. 'Snel geleerd, slim online' is het derde boek over de digitale wereld. Wat vind u hieraan zo interessant?

“Online oplichting is in opkomst. In 2021 was 16,9 procent van de bevolking slachtoffer van online criminaliteit. Dat is ongeveer evenveel als bij ‘gewone’ criminaliteit. Ik erger me enorm aan oplichters en vind het zo zielig als mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt ineens alles kwijt zijn. Dat onrecht raakt me. Daar wil ik iets aan doen. Het is mijn missie om digitaal Nederland zo veilig mogelijk te maken. Dat doe ik met presentaties, mijn boeken en een gratis website vol tips om cybercrime te voorkomen.” 

Wat zijn in Nederland de meest voorkomende vormen van cybercrime?

“Valse Whatsapp-berichtjes komen vaak voor. Je krijgt een bericht met de vraag geld over te maken. Oplichters doen zich dan voor als iemand anders, je kind bijvoorbeeld. Ze weten soms heel veel, bijvoorbeeld hun naam en waar ze wonen. Het lijkt heel echt en daardoor trappen er veel mensen in. Oplichters doen zich ook vaak voor als een bekend bedrijf of een overheidsorganisatie. Nederlandse vijftigplussers vertrouwen autoriteiten en worden daardoor makkelijk opgelicht. En als laatste zien we veel fraude met valse webshops: je bestelt iets maar het komt nooit aan. Zulke webshops worden op geen enkele manier gecontroleerd.”

In de rest van dit artikel vindt u onder andere tips hoe u zich kun beschermen tegen cybercrime. Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.

Maria Genova online veiligheid | ANBO
8,3
Ledenvertellen
149 beoordelingen
Veiligheidsconsulent, Elias Niehot
Tijdens één van mijn Veiligheidschecks ontdekte ik dat inbrekers via de vuilcontainers zo op het platte dak van de bijkeuken en dus naar binnen konden komen. Gelukkig was dat nog niet gebeurd en had dit echtpaar nu nog de kans om hier wat aan te veranderen. Een stuk veiliger en fijner wonen zo!
Elias Niehot, Veiligheidsconsulent bij ANBO