Interview met Maria Genova
De digitale wereld en tips om uzelf online te beschermen
U heeft over diverse onderwerpen boeken geschreven. 'Snel geleerd, slim online' is het derde boek over de digitale wereld. Wat vind u hieraan zo interessant?
“Online oplichting is in opkomst. In 2021 was 16,9 procent van de bevolking slachtoffer van online criminaliteit. Dat is ongeveer evenveel als bij ‘gewone’ criminaliteit. Ik erger me enorm aan oplichters en vind het zo zielig als mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt ineens alles kwijt zijn. Dat onrecht raakt me. Daar wil ik iets aan doen. Het is mijn missie om digitaal Nederland zo veilig mogelijk te maken. Dat doe ik met presentaties, mijn boeken en een gratis website vol tips om cybercrime te voorkomen.”
Wat zijn in Nederland de meest voorkomende vormen van cybercrime?
“Valse Whatsapp-berichtjes komen vaak voor. Je krijgt een bericht met de vraag geld over te maken. Oplichters doen zich dan voor als iemand anders, je kind bijvoorbeeld. Ze weten soms heel veel, bijvoorbeeld hun naam en waar ze wonen. Het lijkt heel echt en daardoor trappen er veel mensen in. Oplichters doen zich ook vaak voor als een bekend bedrijf of een overheidsorganisatie. Nederlandse vijftigplussers vertrouwen autoriteiten en worden daardoor makkelijk opgelicht. En als laatste zien we veel fraude met valse webshops: je bestelt iets maar het komt nooit aan. Zulke webshops worden op geen enkele manier gecontroleerd.”
In de rest van dit artikel vindt u onder andere tips hoe u zich kun beschermen tegen cybercrime. Om het artikel verder te kunnen lezen dient u eerst in te loggen bij Mijn ANBO.
Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Handige links
