13 oktober 2022

Banken lanceren training tegen oplichting

De gezamenlijke banken hebben een online training ontwikkeld om mensen beter te wapenen tegen oplichters. Criminelen verzinnen steeds sneller nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken. En ouderen zijn vaak het slachtoffer.

Zo werd gisteren bekend dat drie mannen uit Den Haag zijn opgepakt voor bankpasfraude. Er zijn rekeningen van tientallen ouderen geplunderd, waarbij de oplichters zich voordeden als medewerker van de bank.

Vaak spelen de criminelen in op de actualiteit. Zo is er een mail verspreid waarin ‘Eneco’ zegt dat mensen geld terugkrijgen, omdat de gasprijs is gedaald. Mensen hoeven alleen maar op een linkje te klikken en hun gegevens in te vullen. U raadt het al: het is oplichting.

Lessen

De banken, verenigd in de NVB, willen er met een nieuwe campagne voor zorgen dat iedereen de werkwijze en trucs van fraudeurs gaat herkennen, onder de titel: Frauderen. Zo werkt het! In tien lessen leren mensen fraude herkennen én leren ze wat ze kunnen doen om het te voorkomen. Het gaat hierbij om onderwerpen als phishing, babbeltrucs aan de deur en datingfraude. De lessen zijn hier te vinden.

Uit de Veiligheidsmonitor die vorige maand verscheen blijkt dat Nederlanders in 2021 zo’n 2,5 miljard euro schade hebben geleden door criminaliteit. Online oplichting zorgde voor 261 miljoen euro aan schade, verdeeld over 97.000 slachtoffers.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Banken lanceren training tegen oplichting