19 oktober 2023

Banken verhogen tarieven ondanks winsten

Klanten van ABN Amro, SNS en ASN moeten binnenkort behoorlijk meer gaan betalen voor het gebruik van hun bankrekeningen. Dit terwijl banken flinke winsten boeken. Of de Rabobank en ING de tarieven ook gaan verhogen is nu nog onduidelijk.

Bij ASN en SNS stijgen de tarieven al per 1 november. Bij ASN stijgt het maandelijkse tarief voor een basispakket, inclusief één pinpas, van 2,20 euro naar 2,70 euro. Dat is een verhoging van maar liefst 23 procent. SNS verhoogt het standaardtarief met bijna 16 procent, van 2,55 naar 2,95 euro.

ABN Amro verhoogt de tarieven op 1 januari met 10 procent, waardoor klanten vanaf begin volgend jaar 3,25 euro per maand betalen, in plaats van de huidige 2,95 euro die sinds juli vorig jaar gold.

Criminele praktijken

De banken geven als reden van deze verhogingen dat ze meer moeten investeren in veiliger en efficiënter bankieren, evenals in het voorkomen van financiële criminaliteit. Vooral met het laatste argument heeft ANBO moeite, de kosten voor het opsporen van criminele praktijken zou niet doorberekend mogen worden aan consumenten.

Meer voor minder

Net zoals de Consumentenbond eerder al opmerkte vinden ook wij dat dergelijke jaarlijkse tariefstijgingen voor klanten frustrerend zijn. Vooral omdat er tegelijkertijd klachten binnenkomen over verminderde dienstverlening. Het gevoel van consumenten is dat ze meer betalen voor minder service. Daarnaast belemmeren deze prijsstijgingen het toegankelijk houden van de bankdiensten.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

internetbankieren