10 maart 2023

Acceptgiro verdwijnt, dit zijn de alternatieven

Betaalt u nog wel eens met een acceptgiro? Dan is het goed om te weten dat dit binnenkort niet meer kan. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor de acceptgiro, ook als u niet digitaal bankiert. ANBO zet ze graag nog een keer voor u op een rijtje.

Vanaf 1 juni verwerken de banken geen acceptgiro’s meer. Er wordt mee gestopt omdat er steeds minder mensen zijn die deze vorm van betalen gebruiken. ANBO krijgt nog geregeld telefoontjes van leden die zich zorgen maken over het verdwijnen van de acceptgiro. Met name leden die niet internetbankieren vragen zich af hoe ze hun rekeningen moeten gaan betalen.

Overschrijfformulier

Die zorgen zijn gelukkig niet nodig. Samen met andere maatschappelijke organisaties heeft ANBO zich jarenlang ingezet voor vervangende manieren om te betalen. Die zijn er ook gekomen.

Een goed alternatief voor de acceptgiro is het papieren overschrijfformulier van uw bank. Deze gebruikt u misschien nu ook al. Als u een factuur van een bedrijf of instelling ontvangt, vindt u onderaan een betaalinstructie. Die ziet er zo uit:

ANBO houdt vinger aan de pols bij verdwijnen acceptgiro

Hier vindt u alle betaalgegevens die u nodig heeft op een rijtje. De gegevens neemt u over op het overschrijfformulier en deze stuurt u vervolgens naar uw bank. Feitelijk werkt dit net als een acceptgiro, alleen moet u zelf alle gegevens invullen.

Als u de acceptgiro gebruikte voor betalingen die telkens terugkeren, zoals de maandelijkse telefoonkosten, dan kunt u overwegen om deze via automatische incasso te betalen. U heeft er dan geen omkijken meer naar en kunt dus ook niet vergeten te betalen. Neem contact op met uw bank als u dit wilt regelen.

Eenmalige gift

Bij veel goede doelen kunt u via ‘Mijn eenmalige gift’ een donatie doen. Daarmee machtigt u een goed doel eenmalig om een bedrag van uw rekening af te schrijven. Hiervoor vult u een formulier in en stuurt deze naar het goede doel.

Kunt u wel digitaal betalen, dan is er ook de mogelijkheid om een rekening via e-mail te ontvangen. U kunt de factuur dan bijvoorbeeld via iDeal betalen.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO houdt vinger aan de pols bij verdwijnen acceptgiro