13 maart 2019

Tweede Kamer wil tegemoetkoming voor CBR-vertraging

De Tweede Kamer wil een tegemoetkoming voor automobilisten die hun rijbewijs te laat verlengd krijgen of hebben gekregen door de chaos bij het CBR. Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer en Waterstaat) komt met een voorstel. Dat is het resultaat van het debat over de situatie bij het CBR. Het gaat vooral om de veel te lange wachttijden voor mensen die een verlening van hun rijbewijs hebben aangevraagd en nog steeds geen uitsluitsel hebben, terwijl hun oude rijbewijs wel is verlopen.

Inspanning is onvoldoende

"In de afgelopen weken zijn wij door veel leden gebeld die hier mee te maken hebben", zo zegt ANBO-bestuurder Liane Den Haan. "De vertraging is natuurlijk niet nieuw, maar de situatie wordt voor sommige mensen steeds nijpender." Hoewel het CBR zich inspant om de vertraging op te lossen, ziet ANBO geen verbetering op korte termijn. Den Haan: "De minister gaat nadenken over een voorstel van de Kamer om gedupeerden tegemoet te komen. Maar als je je afspraak bij de internist of de cardioloog moet afzeggen omdat je rijbewijs is verlopen, heb je niet zoveel aan nadenken. Wij verwachten snelle actie van de minister."

Snelle oplossing

Vooral in gebieden waar het aanbod van openbaar vervoer onvoldoende is en dus om die reden geen alternatief kan zijn, is een oplossing nodig. "ANBO is lid van de gebruikersraad van het CBR en wij zijn doorlopend met hen in gesprek om een snelle oplossing te bespreken voor onze achterban." In de aanloop naar het debat leverde ANBO al een zwartboek aan, met daarin een bloemlezing van ervaringen van onze leden.

Lees de brief

Bloemlezing ervaringen van leden

CBR vertraging
Wonen