23 februari 2024

Steeds meer 65-plussers hebben rijbewijs

Nederland telt 2,8 miljoen 65-plussers met een autorijbewijs. Dat zijn er bijna 45 procent meer dan tien jaar geleden, dat maakte CBS woensdag bekend.

Dat komt deels doordat er meer 65-plussers zijn maar ook omdat deze groep steeds vaker een rijbewijs heeft. Bij vrouwen boven de 75 is het aantal zelfs verdubbeld.

De verplichte keuring voor autorijders van het 75ste jaar zou steviger moeten worden, vindt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. „Nu is de test op die leeftijd een flopkeuring. Er zijn een paar snelle medische testjes. Kan iemand nog een nummerbord lezen, is het gehoor nog goed, dat soort kwesties.” Bij een meer omvattende keuring gaat een arts bijvoorbeeld in gesprek met de chauffeur over diens rijvaardigheid. „Dat kan tot gevolg hebben dat een oudere bijvoorbeeld een extra spiegel nodig heeft, omdat hij niet meer zo soepel over zijn schouder kan kijken.”

De keuring van 75-plussers heeft zijn „langste tijd gehad”, beaamt Eline Maarse, zegsvrouw van de ouderenbond ANBO-PCOB. „Wij vinden dat iedereen op zijn tijd een opfriscursus moet hebben.”  

Ouderen die twijfelen over hun rijvaardigheid moeten „hun verantwoordelijkheid nemen”, stelt ze. „Het is goed dat ze met bijvoorbeeld hun kinderen problemen rond veilig gedrag in het verkeer bespreken. Bij twijfel zou het CBR ingeschakeld kunnen worden.”

Maarse verzet zich tegen het beeld dat senioren de verkeersveiligheid aantasten. „Er zijn twintigers die als bezetenen rijden. Mensen worden ouder en blijven langer vitaal. Het is niet zo dat 75-plussers sowieso kwetsbare vogeltjes zijn.”

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

anbo-rijbewijs-75-jaar-16.jpg