19 maart 2019

Onervarenheid bij belastingaangifte zorgt ervoor dat mensen geld laten liggen

Nu het aangifteseizoen ruim twee weken op streek is valt één ding op: de meeste mensen hebben veel meer aftrekposten dan ze zelf denken. En dat is niet het enige: ze hebben ook vaker recht op een toeslag dan ze zelf denken. Dat blijkt uit de eerste signalen van de vrijwillige belastinginvulhulpen van ANBO. Eind vorig jaar bleek uit een flitspeiling onder de belastinginvullers van ANBO dat 64,4 procent van hen de afgelopen twee jaar heeft meegemaakt dat mensen wel recht hadden op huur- en/of zorgtoeslag, maar dat niet kregen. 85 procent daarvan zegt dat zelfs meermaals te hebben meegemaakt. Reden: de toeslag is nooit aangevraagd. Ook dit jaar komen dit soort signalen binnen.

Laat iemand helpen!

“’Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker’, aldus de gevleugelde slogan van de Belastingdienst. En makkelijker maken doet de Belastingdienst vooral door veel goede informatie te geven en de aangifte voor een groot deel vooraf in te vullen. Maar voor veel mensen is dat gewoon niet genoeg: ze zijn geen expert en laten geld liggen”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Ze adviseert om gebruik te maken van goedopgeleide invulhulpen. “De opleiding is zeer uitgebreid. Want wat is het verschil tussen een toeslagpartner en een fiscaal partner? Hoe bereken je aftrekposten? Wat is wel een aftrekpost, en wat zeker niet? En tellen bijvoorbeeld een huis, auto, schilderijen of een muntenverzameling mee voor de bepaling van het vermogen? Geld laten liggen is zonde, maar fouten terugbetalen net zo goed!”

Maak alleen gebruik van goed opgeleide hulp!

De vrijwilligers maken de hulp laagdrempelig. “Mensen vrezen kosten van invulhulp, maar dat is nergens voor nodig. Onze invulhulpen komen al voor 12 euro langs, en ook andere organisaties bieden betaalbare vrijwillige hulp. Let er wel goed op dat ze voldoende zijn opgeleid en bijgeschoold, én dat ze aangesloten zijn bij een legitieme organisatie. Als er dan fouten gemaakt worden, dan worden ze ook weer voor u opgelost. En een laatste belangrijke tip: een goedopgeleide invuller werkt met een machtiging die de overheid afgeeft. Daarmee weet u zeker dat uw gegevens veilig zijn en op de juiste manier worden verwerkt. Een goed opgeleide invuller vraagt nooit om een Digi-D: een Digi-D is als een pincode en mag nooit gedeeld worden. Ook niet met de invuller!”, zo vertelt Den Haan. "En de laatste tip: vraag altijd om legitimatie!"

Ook gebruik maken van belastinginvulhulp? ANBO helpt!

administratie