Ik had geen idee wat ik moest met mijn belastingaangifte

Jarenlang had Marja van Brederode uit Amstelveen een accountant. Toen hij ermee ophield zat van Brederode met haar handen in het haar, want al die zaken rondom de belastingaangifte, dat is niet haar ding. Sinds belastinginvulhulp Erik Couturier haar helpt hoeft ze zich daar niet druk meer om te maken.

Interview met belastinginvulhulp Erik Couturier en ANBO-lid Marja van Brederode

“Ik wist dat mijn accountant ging stoppen en ik had geen idee wat ik moest met mijn belastingaangifte”, vertelt Marja van Brederode uit Amstelveen. “Een vriendin vertelde me dat je via ANBO hulp aan huis kunt regelen. Dat klonk interessant en zo ben ik me gaan verdiepen in wat ANBO allemaal doet en daarna lid geworden.”

Niet lang daarna komt Van Brederode op een ANBO-bijeenkomst Erik Couturier tegen, die voor ANBO veel vrijwilligerswerk doet. Snel belt Van Brederode met het hoofdkantoor van ANBO in Woerden, of het goed is dat Couturier haar helpt met de belastingaangifte. “Ik moest wel achteraan de rij aansluiten,” vertelt Van Brederode, “want Erik had zijn hulp aan nog veel meer ANBO-leden toegezegd. Maar het is allemaal gelukt. Ik ben heel blij met hem, omdat ik voel dat ik steun krijg op een vlak waar ik een nul in ben. Erik is heel duidelijk in wat hij wil en kan en neemt echt de tijd voor je.”

Couturier: “Ik heb ook alle tijd, en ik vind het leuk om mensen te helpen. Ik doe dit vrijwilligerswerk nu zo’n drie jaar en ik ben hiernaast ook ANBO Consulent én Veiligheidsconsulent. Ik ben vrij vroeg gestopt met werken. Leuk dat dat kon, maar na een tijdje begon het te kriebelen en dacht ik: ‘ik wil me nog wel nuttig maken. Maar hoe?’ Een collega werkte als vrijwilliger bij ANBO en zo ben ik er ook ingerold. Ik ben begonnen als veiligheidsconsulent en volgde al snel een cursus om belastinginvulhulp te worden. Dat is leuk om te doen, maar wel een beperkt aantal maanden in het jaar. Daarom ben ik niet lang daarna ook ‘gewone’ ANBO Consulent geworden. Ik heb jarenlang mijn eigen belastingaangifte gedaan, met die ervaring, de opleiding en de back-up vanuit ANBO kan ik mensen goed helpen.” 

Van Brederode heeft daarentegen niet zoveel met al die formulieren. “Ik ben niet digivaardig en heb niks met cijfertjes. Ik heb daarvoor een ander echt nodig, en daar kom ik gewoon voor uit. Je hoeft niet alles zelf te kunnen in dit leven. Ik ben blij dat mensen zoals Erik er zijn, daar maken we dankbaar gebruik – en hopelijk geen misbruik – van.” Couturier lacht dat van misbruik geen sprake is. Dat hij zijn diensten graag ter beschikking stelt. Als hij het ‘hoeveel en wanneer’ maar zelf kan bepalen: “Ik vind het gewoon leuk om mensen te helpen.” Van Brederode vult aan: “Het is toch fijn dat dat via ANBO allemaal kan?” Ze schakelt ANBO wel vaker in voor andere hulp. “Als het nodig is bel ik ook met ANBO Advies. En in het magazine staat ook altijd wel wat interessants. Het is een bijzonder prettige organisatie met korte lijnen. Fijn dat ik daar lid van ben.”

“Ik krijg steun op een vlak waarin ik een nul ben”

Lees meer over de ANBO Belastinghulp

Belastinginvulhulp Couturier en ANBO-lid van Brederode - interview

Belastinghulp

  • Hulp bij uw aangifte inkomstenbelasting
  • Een goed-opgeleide vrijwilliger komt bij u thuis
  • Gratis check op huur- en zorgtoeslag
  • Onze leden waarderen deze service met een 8,8
  • Meer dan 60% van onze leden krijgt geld terug
  • Onkostenvergoeding van slechts €12,-
8,3
Ledenvertellen
139 beoordelingen