29 februari 2024

Inwoners van Nederland zijn gelukkig, maar minder gelukkig met Nederland

Inwoners van Nederland ervaren een grote tevredenheid met betrekking tot hun persoonlijk geluk. Dit staat in schril contrast tot de tevredenheid met ons land als geheel. Dat blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van het publieksonderzoek Namens Nederland. Slechts 40% geeft aan gelukkig te zijn met ons land ten opzichte van 61% in 2020.

Tot nu toe hebben meer dan 30.000 mensen deelgenomen aan de enquête, waarin ook ANBO-PCOB participeert. Uit de eerste tussentijdse resultaten valt verder op dat meer dan de helft van de inwoners (53%) weinig vertrouwen heeft in de overheid, 15% geeft aan veel vertrouwen te hebben in de overheid. Het vertrouwen in het bedrijfsleven is groter dan het vertrouwen in de overheid, 20% geeft aan veel vertrouwen te hebben en 30% geeft aan weinig vertrouwen te hebben in het bedrijfsleven. Als het gaat om het vertrouwen in de media, dan geeft 19% aan veel vertrouwen te hebben en 39% weinig vertrouwen te hebben in de media. Opvallend is dat de wetenschap het meeste vertrouwen geniet, 61% geeft aan hierin veel vertrouwen te hebben en slechts 10% heeft weinig vertrouwen in de wetenschap.

Toekomstbeeld

De enquête Namens Nederland staat de komende weken nog open om alle inwoners van Nederland de gelegenheid te geven hun persoonlijke mening over de toekomst van Nederland te delen. Het streven is om te komen tot een zo breed mogelijk gedragen toekomstbeeld en deze aan te bieden aan politiek en beleidsmakers om zo te zorgen voor een gedeeld beeld van de uitdagingen en kansen voor ons land. Tijdens eerdere edities in 2014 en 2020 hebben in totaal ruim 270.000 inwoners van Nederland hun mening gegeven.

De enquête van Namens Nederland is beschikbaar op www.namensnederland.nl

Direct naar de enquête

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

'Kleine letters en te veel keuze': sommige ouderen hebben moeite met online shoppen