15 september 2022

Geen wc in winkel is probleem voor publiek én ondernemer

Een op de drie 65-plussers gaat minder vaak de deur uit door het gebrek aan openbare toiletten. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl, in opdracht van de Toiletalliantie. ANBO steunt de oproep van de Toiletalliantie voor meer openbare toiletten.

Door het gebrek aan toiletten kiest één op de zes ouderen er tijdens het shoppen voor om eerder naar huis te gaan. Dat leidt volgens de Toiletalliantie – een samenwerkingsverband van maatschappelijke en patiëntenorganisaties – tot 4% omzetverlies voor winkeliers. Gemiddeld gaan klanten drie kwartier eerder naar huis als ze tijdens het winkelen geen toilet kunnen vinden.

Geweigerd

Bij winkels als de HEMA of de Bijenkorf zijn de toiletten opengesteld en dus makkelijk te gebruiken, al dan niet tegen betaling. Veel mensen vinden het lastig om in andere winkels te vragen of ze gebruik mogen maken van het toilet. Als ze dat wel doen, wordt ongeveer de helft geweigerd.

De helft van deze geweigerde mensen zegt in het onderzoek dat ze de winkel in kwestie nooit meer zullen bezoeken of dat ze in het vervolg bij een concurrent gaan winkelen. Ook al om die reden is het volgens de Toiletalliantie aantrekkelijk voor winkeliers om te zorgen voor een toegankelijke wc.

Minder eenzaamheid

Volgens de Toiletalliantie zou er om de 500 meter een toilet moeten zijn in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra. Meer wc’s zorgen voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid voor iedereen. Mensen met een spijsverteringsziekte, blaasproblemen, ouderen, vrouwen en kinderen moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Geen wc in winkel is probleem voor publiek én ondernemer