18 november 2022

Veere is meest toiletvriendelijke gemeente

Veere is de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland, vóór de stad Utrecht en Schiermonnikoog. Een flinke stijging voor de Zeeuwse gemeente, die vorig jaar nog op de 27ste plek stond. Dat blijkt het jaarlijkse onderzoek van de Mager Lever Darm Stichting (MLDS) naar de toiletvriendelijkheid in ons land.

De gemeente Veere krijgt als eerste gemeente ooit een rapportcijfer van boven de 8, namelijk een 8,2. De grootste stijger in de lijst is Geldrop-Mierlo, die van plek 310 naar 185 klimt.

Grootste dalers

Leeuwarden en Haaksbergen zijn dit jaar de grootste dalers. Beide gemeenten duikelen 77 plaatsen naar beneden. Helemaal onderaan de lijst bungelen Rozendaal (Gelderland), Voerendaal, Laarbeek en Blaricum. Zij hebben het rapportcijfer 0 gekregen.

De ranglijst wordt bepaald op basis van een aantal indicatoren, zoals het aantal inwoners per toilet, de toegankelijkheid en de spreiding over de gemeente.

Minder vaak winkelen

De MLDS is de initiatiefnemer van de Toiletalliantie, een koepel waarin zo’n dertig maatschappelijke organisaties samenwerken, waaronder ANBO. Het doel is om meer openbare toiletten te realiseren. Want een op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Ze gaan bijvoorbeeld minder vaak winkelen of bezoeken minder vaak een evenement.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Veere is meest toiletvriendelijke gemeente